In Vlaanderen hebben 20% sociale huurwoningen de slechtst mogelijke energieprestatie behaald. In dit artikel wordt er ingegaan op de situatie waarin deze woningen verkeren en wat de gevolgen hiervan voor de huurders zijn. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijke oplossingen om de energiekosten te verlagen en de woningen te verduurzamen.
1. Wat is de nieuwste energiescore voor Vlaamse sociale woningen?
De energie-efficiëntie van Vlaamse sociale woningen staat sterk in de spotlight als potentiële drivers van kostenbesparingen. Met de invoering van de energiscore voor sociale woningen, die de energie-autonomie van gebouwen meet, kunnen eigenaren van Vlaamse sociale woningen de energie-efficiëntie van hun gebouwen beoordelen.
De energie-efficiëntiescore die thans van toepassing is, variëert van A tot G.
- Score A: is een duurzaam gebouw waarvan de energie-efficiëntie boven gemiddeld is.
- Score G: is het slechtste beoordelingscijfer en duidt op een laag energieverbruik.
Verder blijven energiebesparende maatregelen toepasbaar en kunnen eigenaren meer doen om de energie-efficiëntie van hun sociale woning te verbeteren.
2. Wat zijn de gevolgen van de lage score?
Mensen met een lage score op een test hebben vaak te maken met voelen van falen en het gevoel dat zij niet goed genoeg zijn. Het kan ook leiden tot een gebrek aan motivatie. Hieronder zijn een paar van de meest voorkomende gevolgen van een lage score.
Psychologische gevolgen:
- Verlies van zelfvertrouwen
- Stress
- Depressie
- Lagere zelfwaardering
Sociale gevolgen:
- Interpersoonlijke problemen met anderen
- Minder kans op laten zien aan anderen
- Minder kans op erkenning
- Mindere prestatie in academische of professionele omgevingen
3. Hoe verbeteren we de energiescore van sociale woningen?
Energiescores kunnen het best worden verbeterd door de energie-efficiëntie van een gebouw te verhogen. In het geval van sociale woningen zijn hierbij een aantal eenvoudige stappen te bedenken:
- Door middel van verbeterde isolatie. Met name vloer- en muurisolatie hebben een groot effect op de energiehuishouding.
- De installaties voor verwarming en warmwatervoorziening up-to-date maken. Kies voor energiezuinige systemen zoals warmtepompen, zonneboilers of andere duurzame bronnen.
- Het vervangen van energiearm glas door HR++-glas. Dit is beduidend beter geïsoleerd en bespaart energie.
- Er kan een aanvraag gedaan worden voor subsidie bij de overheid voor energiebesparende renovatiewerken. Meer informatie hierover is te vinden bij energieloketten.
Buiten isolatie, installaties en glas zijn er veel technologische oplossingen om energie te besparen. Denk hierbij aan slimme verlichting, LED-verlichting, elektrische apparatuur die op warmte of daglicht reageert en het gebruik van warmteterugwinning voor centraal ventilatiesysteem. Ook is het belangrijk om het bewustzijn bij de bewoners te verhogen en energiebesparende tips te delen.
4. Wat hebben initiatieven voor energiebesparing gebracht?
Innovatieve technologieën
Initiatieven om energie te besparen hebben een breed scala aan innovatieve technologieën opgeleverd die vandaag de dag overal wereldwijd worden gebruikt. Deze technieken zijn ontworpen om energieverbruik te verminderen en energiezuiniger te worden. Ze zijn ontworpen om de efficiëntie van systemen te verhogen door beter gebruik te maken van de energie die royaal beschikbaar is.
Een aantal voorbeelden zijn:
- LED-verlichting, die veel minder energie verbruikt dan traditionele verlichting.
- Zonnepanelen, die zonne-energie opvangen en vastleggen.
- Slimme thermostaten, die de temperatuur in ruimtes beheersen.
Deze technologieën zorgen voor energiesubsidies bij de productie en opslag van elektriciteit, waardoor lokale producten goedkoper kunnen worden gemaakt en duurzame energie gemakkelijker kan worden toegepast. Ze zorgen ook voor een oplossing voor verouderde infrastructuur, waardoor energieleveranciers in staat worden gesteld om hun energienetten te moderniseren en te upgraden.
Het behalen van de slechtst mogelijke scores voor energieprestatie is een zorgelijke ontwikkeling. Het is voor de Vlaamse overheid echter mogelijk om deze situatie aan te pakken en zo de leefomgeving van 20% van de Vlaamse bevolking te verbeteren. Door samenwerking tussen de verschillende partijen is het mogelijk om ervoor te zorgen dat deze woningen energiezuinig worden en zo bijdragen aan een betere leefomgeving voor de bevolking.