Az Vesalius bespaart meer dan 5.600 ton CO2 door energieprestatiecontract

Az Vesalius, een gerenommeerde instelling in Belgisch Limburg, investeert in haar energieprestatiecontract en vermindert zo de CO2-uitstoot met meer dan 5.600 ton. Dit ambitieuze project geeft het bedrijf een voorsprong op de duurzaamheidstraject en tegelijk staat het onderscheidend in de markt. In deze artikel staan we stil bij de voordelen van dit contract en hoe het bedrijf aanzienlijk heeft kunnen verminderen van onnodige CO2-uitstoot.

1. Wat is Az Vesalius?

Az Vesalius is een gerenommeerde universiteit in België, die zowel bachelor- als masteropleidingen aanbiedt in biomedische wetenschappen, klinisch beheer en medische technologie. Het is de enige universiteit in het land die internationale erkenning heeft verdiend voor zijn hoge standaard van onderwijs.

De campus van Az Vesalius bestaat uit verschillende gebouwen die gericht zijn op zowel onderwijs als onderzoek. Studenten worden daarom in staat gesteld om hun educatieve vaardigheden te verbeteren, en krijgen de kans om aan grootschalige onderzoeksprojecten deel te nemen. De campus biedt ook tal van faciliteiten, waaronder:

 • Bibliotheek: Met een enorme collectie boeken en ander studiemateriaal.
 • Sportfaciliteiten: Met velden, zwembaden en fitnessruimtes.
 • Gastdocenten: Docenten van overal ter wereld die gastlessen verzorgen.
 • Winkels: Waar studenten hun schoolgerelateerde benodigdheden kunnen kopen.

Az Vesalius krijgt jaarlijks veel positieve beoordelingen van studenten, docenten, werkgevers, alumni en anderen die bij de school betrokken zijn. De universiteit staat bekend om het hoge niveau onderwijs en is een waardevolle bron van kennis voor studenten van over de hele wereld.

2. Hoe heeft Az Vesalius meer dan 5.600 ton CO2 bespaard?

Az Vesalius, een wereldwijde logistieke dienstverlener, heeft meer dan 5.600 ton CO2 bespaard door effectief milieumanagement. Concrete maatregelen die daarbij gebruikt zijn, zijn onder meer:

 • Stroomverbruik verminderen door de invoering van energiebesparende technologieën;
 • Luchtvervuiling door vermindering van de uitstoot van verbrandingsmotoren bij transport;
 • Verminder het aantal verplaatsingen en het verbruik van brandstoffen door pooling.

Az Vesalius heeft ook efficiënte oplossingen met betrekking tot het beheer van diepvriesladingen, voedingsmiddelen, glaswerk en farmaceutische producten. Om de logistieke processen te optimaliseren, heeft het bedrijf meerdere Green Logistics-solutions geïmplementeerd. Het bedrijf biedt zelfs een digitale platform voor real-time logistieke monitoring. Het platform is samengesteld uit een gedistribueerde keten van bedrijfsprocessen, waardoor kortcyclustransporten behoren tot de mogelijkheden.

3. De voordelen van een energieprestatiecontract

Een energieprestatiecontract is een soort contract dat energiebedrijven en klanten sluiten, waarbij de energiebedrijven energieminderingsdoelen stellen en een economisch voordeel of compensatie bieden als met de doelen wordt voldaan. Het is een manier om de gebruiker te stimuleren om zijn energieverbruik te verminderen.

voor energiebedrijven en klanten zijn onder meer:

 • Besparing op energiekosten: Door de doelen in het energieprestatiecontract te implementeren, kan de gebruiker energiekosten besparen.
 • Vermindering van de energiemilieu-impact: Doordat de energieconsumptie vermindert, helpt het om de milieu-impact te verminderen.
 • Reductie van voorschriften: Door deel te nemen aan een energieprestatiecontract kunnen klanten de verplichtingen van wet- en regelgeving vermijden.
 • Lange termijndoelen: Het energieprestatiecontract stelt lange termijndoelen, zodat klanten kunnen streven naar een duurzame energievoorziening.
 • Hogere opbrengsten: Door energieverspilling te verminderen, wordt de opbrengst van de klant verhoogd.

4. Wat betekent dit voor het milieu?

Het gebruik van fossiele brandstoffen heeft een aantal schadelijke gevolgen voor het milieu:

 • Emissie van koolstofdioxide en andere vervuilende stoffen die schadelijk zijn voor het leefmilieu;
 • Vermindering van het aantal natuurlijke habitats en diersoorten;
 • Grote concentraties van stikstofoxiden die luchtvervuiling veroorzaken;
 • Verlies van biodiversiteit op grote schaal.

Een groot deel van de producenten van energie staat nu voor de taak om milieuvriendelijke en hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen. Dit kan worden gedaan met het gebruik van zonnepanelen, waterkracht of windenergie. Dit maakt het mogelijk om energie te produceren zonder het milieu te schaden. Daarnaast kunnen nieuwe technologieën ervoor zorgen dat de uitstoot van schadelijke stoffen wordt verminderd. Het is daarom belangrijk dat overheidsinstellingen en bedrijven investeren in ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie en duurzaamheid om de levenscyclus van het milieu te verbeteren.

Hiermee is Az Vesalius een voorbeeld voor andere ziekenhuizen en ondernemingen over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in energie-efficiëntie. Met de juiste steun en tools heeft Az Vesalius duidelijk aangetoond dat het mogelijk is om aanzienlijke investeringen te doen in duurzaamheid en energie-efficiëntie.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost