Belg heeft liever een slecht geïsoleerde woning dan een woning zonder tuin

Neem een Belg en vraag hun naar de ideale woning. De antwoorden zullen verrassen. Een onlangs uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat veel Belgen de voorkeur geven aan een slecht geïsoleerde woning met een tuin, boven een perfect geïsoleerde woning zonder tuin. In deze artikel zullen we een diepgaander kijk op de resultaten van het onderzoek en bespreken waardoor deze resultaten worden beïnvloed.

1. Waarom er voor een slecht geïsoleerde woning wordt gekozen

Financiële Belangen

Er zijn verschillende financiële voordelen die geassocieerd worden met het kiezen voor een slecht geïsoleerde woning. Een van de meest toegepaste redenen is dat het veel voordeliger is. Omdat een meer geïsoleerde woning duurder is in termen van aankoop én aanleg, verkiezen veel mensen een slecht geïsoleerde woning om te besparen.

Daarnaast wordt er vaak gekozen voor een slecht geïsoleerde woning omdat mensen denken dat de woning alleen kan worden geïsoleerd als er grotere renovaties in het pand plaatsvinden. Hierdoor wordt vaak geen actie ondernomen omdat het te kostbaar wordt geacht.

  • Extreem korte investeringstermijnen
  • incompatibiliteit met grote renovaties
  • Denken dat het energetisch rendement te laag is

Voor sommige mensen hebben deze factoren geleid tot een verkeerd idee dat de waarde van de woning minder wordt als de woning niet geïsoleerd is. Dit is echter niet waar; de waarde van de woning blijft hetzelfde, ongeacht of de woning geïsoleerd is of niet.

2. Voordelen van een woning zonder tuin

In vergelijking met een woning met een mooie tuin, heeft een woning zonder tuin verschillende voordelen. Hieronder staan enkele van de redenen waarom het kopen van een huis zonder tuin een geweldige optie is.

Minder kosten – Een belangrijk voordeel van een woning zonder tuin, is het verminderde kostenplaatje. Puinruimen, maaimachines, bloemperken en heggen – al deze diensten en accessoires zullen niet nodig zijn, waardoor u minder geld kwijt bent aan het onderhoud en benodigde diensten. Ook kan de prijs van de woning zelf lager zijn, u hoeft namelijk niet te betalen voor het gebruik van de tuin.

Gezelligheid en gemak – Een woning zonder tuin biedt u de mogelijkheid om meer binnenruimte te alloceren aan gezelligheid en gemak. Een eigen woonkamer bijvoorbeeld, waarin u fijne herinneringen met familie en vrienden kunt maken. Daarnaast is het makkelijk bijouden als u zichzelf her-inricht, zonder de tuin in gedachten te houden.

  • Minder kosten
  • Gezelligheid en gemak

3. Isolatie-maatregelen voor een woning met tuin

Isolatie beïnvloedt sterk het comfort van de woning en het energieverbruik. Het is daarom van belang om te weten hoe de isolatie voor de woning met tuin eruit ziet. Er zijn verschillende soorten maatregelen, die behoren genomen te worden voor een goede isolatie van de woning:

  • Goede thermische isolatie van daken, gevels, vloeren, ramen en deuren. Een goede thermische isolatie onderdak is van fundamenteel belang voor de warmte-isolatie. Het gaat om het gebruik van isolatiematerialen zoals glaswol of steenwol, materiaal dat zorgt voor energiebesparing en geluidswering.
  • Isolerende ramen. De beste manier om isolerende ramen te plaatsen is door het gebruik van kunststof of dubbel glas. De ramen moeten ook goed zijn afgedicht met kit en folies om te voorkomen dat er warme lucht ontsnapt.
  • Ventilatiekanaal. Voor een goede ventilatie is een ventilatiekanaal nodig. Het kanaal moet de luchtstroom van buiten afvoeren naar binnen, zodat er verse lucht kan worden toegevoerd.

Voor verhoogde warmte-isolatie van de woning met tuin, zijn er vele technieken die kunnen worden toegepast. Enkele voorbeelden hiervan zijn warmtepompen, zonneboilers en warmteterugwinning. De keuze voor meer of minder investeringen hangt af vanuit persoonlijke voorkeuren, noodzaak en eisen. Ook is het belangrijk om de besparingen en voordelen van de technieken en maatregelen te beoordelen en te overwegen.

4. Conclusie: Een slecht geïsoleerde woning is vaak de meest aantrekkelijke optie

Een slecht geïsoleerde woning is vaak de meest aantrekkelijke optie als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het kopen van een slecht geïsoleerde woning kan echter een treffen voor je bankrekening zijn wanneer je later met energiekosten en onderhoud zit. Hieronder een overzicht van voors en tegens:

  • Voors: Goedkope aanschaf
  • Tegens: Hogere energiekosten en uitgaven aan onderhoud

Waar je ook voor kiest, het is belangrijk je financiën in de gaten te houden en de verzekeringskosten voor je woning in de gaten te houden. Als je ervoor zorgt dat je energiekosten en onderhoudsinspanningen onder controle blijven, kan een slecht geïsoleerde woning toch een goede investering zijn. Laat je hierbij adviseren door een ervaren makelaar die precies weet hoeveel je in je woning mag en kan steken.

Voor velen is het wooncomfort als weinig anders belangrijk. Voor mensen met een tuin kan het schoon hebben van de tuin ervoor zorgen dat je hier energie en tijd in steekt, maar het kan ook enorm veel plezier en ontspanning bieden. Uiteindelijk heeft iedereen andere behoeften en verlangens in termen van woonomstandigheden en is het belangrijk dat je de kwaliteiten inziet van beide opties.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost