Bouwgrond kopen? Hier moet je op letten

Kopen van bouwgrond? Je staat op het punt om misschien wel de belangrijkste financiële investering van je leven te doen. Het kan een ontmoedigend proces zijn om de juiste bouwgrond te vinden. Om ervoor te zorgen dat je een goede locatie krijgt, moet je op diverse factoren letten als je in de markt bent voor bouwgrond. In deze artikel helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

1. Wat is bouwgrond en waarom is het belangrijk?

Bouwgrond is een stuk land dat bestemd is voor de ontwikkeling van vastgoed, zoals woningen, bedrijfspanden of andere bouwwerken. Het is belangrijk omdat het de basis vormt voor de ontwikkeling van een gebied en de groei van de economie. Zonder geschikte bouwgrond kunnen er geen nieuwe projecten worden gerealiseerd en kan er geen uitbreiding plaatsvinden van bestaande gebouwen of wijken.

Er zijn verschillende factoren die bepalen of een stuk land geschikt is als bouwgrond. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • De locatie: de ligging van de grond is belangrijk voor de bereikbaarheid en de aantrekkelijkheid van het gebied.
 • De grondsoort: de samenstelling van de grond kan invloed hebben op de bouwmogelijkheden en de kosten van het bouwproject.
 • De bestemmingsplannen: deze plannen bepalen wat er op de grond gebouwd mag worden en welke regels daarvoor gelden.

Het is dus van groot belang om goed te onderzoeken of een stuk grond geschikt is als bouwgrond voordat er wordt overgegaan tot de aankoop of ontwikkeling van een project.

2. Locatie: de eerste overweging bij het kopen van bouwgrond

Proximity to Amenities

Het vinden van de perfecte locatie voor uw toekomstige woning is van cruciaal belang. Bij het kiezen van een stuk bouwgrond, is het belangrijk om de nabijheid van voorzieningen zoals scholen, winkels, ziekenhuizen en openbaar vervoer te overwegen. Deze factoren kunnen een grote invloed hebben op de levenskwaliteit en de toekomstige verkoopwaarde van de woning.

Toegankelijkheid en Verbindingswegen

 • Het perceel moet goed bereikbaar zijn via de hoofdwegen en snelwegen.
 • De aanwezigheid van efficiënte transportverbindingen naar steden of werkcentra is een pluspunt.
 • Controleer ook de staat en het onderhoud van lokale wegen en straten; goede infrastructuur is een teken van een ontwikkelde regio.

3. Bestemmingsplan: wat mag er gebouwd worden?

Voordat je begint met bouwen of verbouwen is het belangrijk om te kijken naar het bestemmingsplan van de gemeente waarin het project plaatsvindt. In het bestemmingsplan staat precies beschreven wat er wel en niet mag worden gebouwd op een bepaalde locatie. Dit kan variëren van de hoogte van een gebouw tot het soort gebruik van een pand.

Het bestemmingsplan bevat verschillende regels en voorschriften waar je rekening mee moet houden, zoals:

 • Bestemming: Is het gebied bestemd voor wonen, werken, recreatie of een combinatie hiervan?
 • Bouwregels: Wat zijn de maximale bouwhoogtes, de afstand tot de erfgrens of de toegestane dakvorm?
 • Gebruiksregels: Mag een pand bijvoorbeeld gebruikt worden als winkel, kantoor of horecagelegenheid?

Het is verstandig om vroegtijdig deze informatie op te zoeken en eventueel advies in te winnen bij de gemeente, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens het bouwproces.

4. Grondsoort en bodemgesteldheid: waarop moet je letten?

Bij het kiezen van een geschikte grondsoort en bodemgesteldheid voor uw tuin of moestuin, zijn er enkele factoren waarmee u rekening moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten welke planten u wilt gaan kweken, aangezien sommige planten specifieke eisen stellen aan de grond. Zo hebben sommige planten bijvoorbeeld een voorkeur voor zure grond, terwijl anderen beter gedijen in kalkrijke grond.

Het is ook belangrijk om te letten op de volgende aspecten van de bodem:

 • Drainage: Een goede afwatering is essentieel om wateroverlast en wortelrot te voorkomen.
 • Structuur: Een losse, kruimelige bodemstructuur zorgt voor een goede beluchting en doorlaatbaarheid.
 • Vruchtbaarheid: Een vruchtbare bodem bevat voldoende voedingsstoffen voor plantengroei.
 • pH-waarde: De zuurgraad van de bodem kan invloed hebben op de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de planten.

Door rekening te houden met deze factoren, vergroot u de kans op een succesvolle groei en bloei van uw planten.

5. Vergunningen en regelgeving: wat zijn de vereisten?

Als je een bedrijf start of een evenement organiseert, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de benodigde vergunningen en regelgeving. Dit kan variëren afhankelijk van het soort bedrijf of evenement, de locatie en andere factoren. Zo heb je bijvoorbeeld voor het schenken van alcohol een drank- en horecavergunning nodig en voor het bouwen of verbouwen van een pand een omgevingsvergunning.

Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende vergunningen en regels waar je rekening mee moet houden:

 • Drank- en horecavergunning: Nodig als je alcohol wilt schenken in je horecazaak.
 • Omgevingsvergunning: Voor het bouwen, verbouwen of veranderen van een pand.
 • Evenementenvergunning: Vereist voor het organiseren van een evenement in de openbare ruimte.
 • Exploitatievergunning: Voor het exploiteren van een horeca- of detailhandelsbedrijf.

Het is aan te raden om ruim van tevoren uit te zoeken welke specifieke vergunningen en regelgeving voor jouw situatie van toepassing zijn en deze tijdig aan te vragen bij de desbetreffende instanties. Hiermee voorkom je eventuele problemen of vertragingen.

6. Kosten: wat zijn de bijkomende kosten bij het kopen van bouwgrond?

Bij het kopen van bouwgrond komen er naast de aankoopprijs ook diverse bijkomende kosten om de hoek kijken. Zo moet je rekening houden met de notariskosten, die bestaan uit het honorarium van de notaris, de kosten voor de registratie van de akte en diverse administratieve kosten. Ook de kadastrale rechten moeten betaald worden, dit zijn de kosten voor het inschrijven van het perceel in het kadaster.

Daarnaast kunnen er nog andere kosten zijn, zoals de aansluitkosten voor nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en gas. Ook moet je rekening houden met eventuele sloopkosten als er nog oude bebouwing op het perceel staat die gesloopt moet worden. Tot slot is het mogelijk dat je te maken krijgt met erfpachtcanon als je de grond niet volledig in eigendom krijgt, maar erfpacht betaalt om de grond te mogen gebruiken.

7. Financiering: hoe kun je de aankoop van bouwgrond financieren?

Er zijn verschillende manieren om de aankoop van bouwgrond te financieren. Een populaire manier is het afsluiten van een hypotheek. Dit kan bij verschillende banken en kredietverstrekkers. Het is belangrijk om goed te vergelijken welke aanbieder de beste voorwaarden en rentepercentages biedt. Het is ook mogelijk om de financiering te combineren met een bouwdepot, wat inhoudt dat je een bedrag leent bovenop de hypotheek om de bouwkosten te dekken.

Een andere optie is om gebruik te maken van eigen middelen. Dit kan door middel van spaargeld, maar ook door het verkopen van een bestaande woning of andere bezittingen. Eigen middelen inzetten kan voordelen hebben, zoals geen rentekosten hoeven te betalen. Indien eigen middelen niet voldoende zijn, kan het ook een optie zijn om de financiering deels met eigen geld en deels met een hypotheek te doen. Financieringsmogelijkheden op een rij:

 • Hypotheek bij een bank of kredietverstrekker
 • Combinatie van hypotheek en bouwdepot
 • Inzetten van eigen middelen (spaargeld of verkoop van bezittingen)
 • Combiniatie van eigen middelen en hypotheek

We hopen dat dit artikel u meer inzicht heeft gegeven in wat u allemaal in gedachten moet houden bij het kopen van bouwgrond. Wees erop voorbereid dat het proces de tijd en inzet nodig heeft, maar met de juiste kennis en informatie, kunt u zeker een goede aankoop doen die uw investering waard is. Neem de tijd, doe uw research en stel u open voor verscheidene mogelijkheden en bovenal: veel succes met het kopen van uw bouwgrond!

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost