Dakkapel vergunning

dakkapel vergunning

Vergunning voor je dakkapel nodig? Je leest het op deze pagina!

Bouw Dakkapellen kan naast het plaatsen van je dakkapel ook helpen met de bouwtekeningen en het eventueel aanvragen van omgevingsvergunning. Wij hebben goed contact met verschillende gemeentes, waardoor het eenvoudiger is om via ons de vergunning aan te vragen dan om dit zelf te doen, met alle juridische obstakels van dien.

 

Wanneer heb je een vergunning nodig?

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om een dakkapel te plaatsen, in andere gevallen weer niet. Wanneer je wel of niet een vergunning nodig hebt hangt af van het soort dakkapel dat je wilt plaatsen en waar je deze wilt plaatsen.

 

Wanneer is een vergunning noodzakelijk?

  •         Als je een dakkapel wilt plaatsen met een schuine kap. Deze dakkapel heeft dan meestal dakpannen aan de bovenkant of een verhoogde nok.
  •         De dakkapel is gericht op de openbare weg of openbaar groen, zoals een parkje.
  •         De woning is bedoeld als tijdelijk verblijf, bijvoorbeeld een vakantiehuisje.
  •         Het betreft een monumentaal pand, welke valt onder gemeentelijk toezicht.

 

Wanneer is dit niet per se nodig?

  •         Als je een dakkapel met een plat dak laat plaatsen.
  •         Als de dakkapel aan de achterzijde van je woning wordt geplaatst.
  •         Als de dakkapel aan de zijkant van de woning geplaatst wordt, mag dit zonder vergunning als deze niet hoger is dan 1,75 meter (gemeten vanaf de voet van de dakkapel), de onderkant tussen de 0,5 en 1 meter ligt van het onderste deel van je dak en de bovenkant meer dan 1 meter van het hoogste punt van je dak ligt.

 

Let op: de bovenstaande criteria gelden voor zowel het plaatsen van een nieuwe dakkapel als het verbouwen van een bestaande dakkapel. De bovenstaande opsommingen gelden voor de algemene landelijke richtlijnen voor het plaatsen van een dakkapel. Naast de bovengenoemde eisen moet je ook rekening kunnen houden met het bestemmingsplan van de woning en mogen er geen welstandseisen gelden voor de woning.

 

Regels per gemeente

Het kan per gemeente verschillen welke uitzonderingen er gemaakt worden of je wel of geen vergunning nodig hebt. Iedere gemeente hanteert andere richtlijnen voor het plaatsen van een dakkapel, die vooral te maken hebben met hoeveel procent van het dak je voor een dakkapel mag gebruiken. Dit getal ligt meestal tussen de 30 en 50 procent. Om er echt zeker van te zijn dat je je houdt aan de richtlijnen binnen jouw gemeente, is het verstandig hier navraag naar te doen. De afdeling Bouw en woningtoezicht heeft alle informatie hiervoor ter beschikking en kan advies geven hoe groot je dakkapel zou mogen worden.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost