Groen energielabel grote meerwaarde voor woning

Het hebben van een goed energielabel op een woning kan grote voordelen hebben. Een groen label biedt een belangrijke meerwaarde omdat het aantoont dat de woning energiezuinig is. Daarnaast kunnen de voordelen voor de eigenaar ook financieel zijn. In deze artikel gaan we dieper in op de waarde van een energielabel voor een woning en wat de voordelen zijn.

1. Wat is het groene energielabel?

Het groene energielabel geeft weer hoe energiezuinig een gebouw is. Het is een beoordeling waarin bepaald wordt in welke klasse van energiezuinigheid het gebouw valt. Met deze beoordeling krijgt een gebouw een duurzaamheidskwaliteit net zoals die bepaalt wordt door andere criteria zoals locatie en architectonische aspecten.

Geleverd worden er vijf energielabels van A (zeer efficiënt) tot en met G (mindere efficiënt). Deze systematiek helpt potentiële kopers, huurders en verhuurders om verstandige keuzes te maken over huisvesting. Label A geeft weer de meest energiezuinige gebouwen, vooral als deze ook worden voorzien van duurzame energievoorzieningen zoals een warmtepomp of collectieve zonnepanelen. Een hoog energielabel, zoals A, staat dan ook gelijk aan een gebouw dat meer milieuvriendelijk, energiezuinig en comfortabel om in te wonen is.

 • A – Zeer efficiënt
 • B – Efficiënt
 • C – Redelijk efficiënt
 • D – Weinig efficiënt
 • E – Matig efficiënt
 • F – Niet efficiënt
 • G – Mindere efficiënt

2. Waarom is het belangrijk voor woningen?

Wonen in een eigen woning is erg belangrijk, omdat het een investering is die mensen voor langere tijd doen. Een eigen woning zorgt voor een groteremate van privacy, waardoor mensen meer rust en comfort ervaren. Daarnaast is een eigen woning een zekerheid, omdat de woningbezitter de investering voor langere tijd heeft.

Eigen woningen zijn ook handig om mee te lenen. Soms worden leningen gebruikt om te investeren in het onderhoud en de verbetering van de woning, waardoor de waarde ervan toeneemt. Als dat gedaan is, kunnen bezitters ook overwegen om een deel van de looptijd van de lening te gebruiken voor andere projecten. Door deze mogelijkheid is het op langere termijn handig om een eigen woning te hebben.

 • Privacy en rust
 • Zekerheid
 • Terugkrijgen van de investering
 • Mogelijkheid tot lenen

3. Waarom is een groen energielabel een grote meerwaarde?

Een groen energielabel is een steeds belangrijker onderdeel van de vastgoedsector. Met de komst van energiezuinige woningen en strengere wetgeving rond energie-efficiëntie krijgen immers steeds meer eigenaars te maken met een groen energielabel. Maar waarom brengt dat zoveel voordelen met zich mee?

Om te beginnen kent een eigenaar van een eigendom met een groen energielabel meer voordelen op fiscaal gebied. Zo kunnen zij gebruik maken van verschillende belastingvoordelen en subsidies vanuit de overheid. Bovendien is een eigendom met een goed energielabel ook aantrekkelijker voor kopers en huurders, waardoor de waarde gerestaureerd wordt en het eigendom meer waard kan worden.

Daarnaast brengt een goede energie-efficiëntie ook een aantal directe voordelen met zich mee. Zo verbruikt een energiezuinig eigendom minder energie en zullen eigenaars minder last hebben van hoge energierekeningen. Ook is een energiezuinig eigendom beter bestand tegen de wetgeving en is het beter beschermd tegen toekomstige regelgeving.

 • Fiscale voordelen
 • Hogere waarde van het eigendom
 • Lagere energierekeningen
 • Beter bestand tegen wetgeving

Om al deze redenen is een groen energielabel een grote meerwaarde voor elk eigendom!

4. Hoe krijgt u een groen energielabel?

 • Verplichte energieprestatie-advies (EPA): Voor uw pand kunt u een EPA-adviesaanvraag doen bij de gemeente. Het is een verplicht document waaronder het verbruik en de energiekosten worden gemeten.
 • Het energiecertificaat: Nadat u het energieprestatieadvies heeft ontvangen, kunt u een certificaat aanvragen bij een erkend certificatieinstituut. Hierin wordt gecontroleerd of uw pand voldoet aan de gestelde energienormen.
 • Het groene energielabel: Als uw pand voldoet aan de energienormen, dan kunt u een groen energielabel aanvragen. Dit label geeft aan dat uw pand voldoet aan de energienormen en hiermee is het een duurzame en energiezuinige woning.

Met behulp van een energielabel krijgt u een duidelijk inzicht in de prestaties van uw pand ten aanzien van energie-efficiëntie. Om een groen label te ontvangen, zijn er een aantal stappen die u kunt nemen. Deze stappen zijn onder andere:

 • Het toepassen van duurzame technieken en investeringen, zoals het isoleren van buitenmuren en het vervangen van oude verlichting.
 • Het monitoren van installaties en apparaten om te controleren of het energieverbruik op peil blijft.
 • Het gebruikmaken van verlichting met een lage energie-efficiëntie en het vervangen van oude verwarmingssystemen.

Het toepassen van deze energiebesparende maatregelen levert niet alleen kostenbesparingen op, maar zal ook een positief effect hebben op het milieu.

We hopen dat het artikel je heeft laat zien hoe belangrijk het groen energielabel voor je woning is. Met het label krijg je als koper of verkoper veel voordelen en voorkom je onverwachtse kosten. Stel je zo in dat je de voordelen van het groen energielabel optimaal benut.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost