Groen licht voor klimaatvriendelijk kantoorgebouw .CORE in centrum Brussel

In het centrum van Brussel is een nieuw duurzaam kantoorgebouw, CORE, geopend. CORE is het eerste gebouw in België dat de Green Building Standard Europe (GBSE) heeft behaald en het eerste kantoorgebouw in Brussel dat deze standaard heeft overstegen. Met dit eerste duurzame kantoorgebouw in Brussel worden verschillende duurzaamheidsdoelstellingen gerealiseerd en stappen er ook andere milieuvriendelijke gebouwen in heel Europa.

1. Inleiding: Groen licht voor .CORE

De ontwikkeling van .CORE is in volle gang en heeft onlangs groen licht gekregen van de betrokken partijen. Dit betekent dat het project nu officieel van start kan gaan en dat er concrete stappen gezet gaan worden om .CORE op de markt te brengen.

Het doel van .CORE is om een nieuw soort software te ontwikkelen die bedrijven helpt om efficiënter te werken. De software zal onder andere de volgende functies bevatten:

 • Automatisering van repetitieve taken
 • Integratie met bestaande systemen
 • Real-time inzicht in bedrijfsprocessen
 • Gebruiksvriendelijke interface

2. Het ontwerp van het klimaatvriendelijke kantoorgebouw

In het ontwerp van een klimaatvriendelijk kantoorgebouw wordt rekening gehouden met verschillende aspecten die bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Zo wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen en energiezuinige technologieën. Het gebouw wordt zo ontworpen dat het optimaal gebruik maakt van natuurlijk licht en ventilatie, waardoor er minder kunstmatige verlichting en airconditioning nodig is.

Enkele kenmerken van een klimaatvriendelijk kantoorgebouw zijn:

 • Gebruik van zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen
 • Isolatie van hoge kwaliteit om warmteverlies te voorkomen
 • Waterbesparende maatregelen, zoals regenwateropvangsystemen
 • Gebruik van groene daken of muren om de luchtkwaliteit te verbeteren

Daarnaast wordt er bij het ontwerp ook rekening gehouden met de wellbeing van de werknemers, door bijvoorbeeld het creëren van groene ontspanningsruimtes en het bevorderen van een gezonde werkomgeving.

3. De locatie van .CORE in het centrum van Brussel

Onze locatie in het hart van Brussel is een van de vele troeven van .CORE. Gelegen aan de prestigieuze Rue Royale, zijn we gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en bevinden we ons op loopafstand van talrijke culturele bezienswaardigheden, winkelstraten en gastronomische etablissementen.

 • Openbaar vervoer: meerdere metro-, tram- en buslijnen stoppen vlakbij
 • Culturele bezienswaardigheden: het Koninklijk Paleis, de Kunstberg en het Muziekinstrumentenmuseum liggen op een steenworp afstand
 • Winkelstraten: de Nieuwstraat en de Louizalaan zijn de perfecte plaatsen voor een shopping spree
 • Gastronomie: proef de Belgische keuken in de vele restaurants en bars in de buurt

Bovendien is de centrale ligging ideaal voor zakenreizigers. De Europese wijk en het centrale zakendistrict zijn snel te bereiken, waardoor .CORE de perfecte uitvalsbasis is voor internationale ontmoetingen en evenementen.

4. Duurzaamheid en energie-efficiëntie in de bouw van .CORE

Bij de bouw van .CORE is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid en energie-efficiëntie. Zo is er gekozen voor materialen met een lage milieu-impact en een lange levensduur. Daarnaast is het gebouw ontworpen met het oog op een zo laag mogelijk energieverbruik. Er is gebruik gemaakt van hoogwaardige isolatie, triple glas en energiezuinige installaties. Ook is er een warmtepomp geïnstalleerd die gebruik maakt van duurzame energiebronnen.

Het gebouw is daarnaast voorzien van zonnepanelen op het dak, waarmee een deel van de benodigde energie wordt opgewekt. Verder is er een regenwateropvangsysteem aangelegd voor het hergebruik van water. De volgende maatregelen zijn genomen om de duurzaamheid en energie-efficiëntie te bevorderen:

 • Groene daken en gevels voor natuurlijke isolatie en biodiversiteit
 • Gebruik van LED-verlichting met bewegingssensoren
 • Installatie van een systeem voor warmteterugwinning

Al deze elementen dragen bij aan de reductie van de CO2-uitstoot en het verlagen van de energiekosten voor de gebruikers van het gebouw.

5. De voordelen van een groen kantoorgebouw voor werknemers en omgeving

Gezondere werkplek

 • Verbeterde luchtkwaliteit door natuurlijke ventilatie en beplanting
 • Meer natuurlijk licht dat zorgt voor een betere concentratie en minder vermoeidheid
 • Minder ziekteverzuim door een verhoogde weerstand en minder stress

Positief effect op de omgeving

 • Vermindering van de CO2-uitstoot door energiebesparende maatregelen
 • Bijdrage aan de biodiversiteit door groene daken en gevels
 • Verbetering van de leefomgeving door beperking van de hittestress in stedelijke gebieden

6. De toekomst van klimaatvriendelijke kantoorruimtes in stedelijke gebieden

De toekomst van klimaatvriendelijke kantoorruimtes ziet er veelbelovend uit, vooral in stedelijke gebieden waar de vraag naar duurzame oplossingen steeds groter wordt. Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van hun ecologische voetafdruk en zijn op zoek naar manieren om deze te verkleinen. Dit resulteert in een toename van groene kantoorruimtes die gebruik maken van duurzame materialen, energie-efficiënte systemen en slimme technologieën.

Een aantal belangrijke aspecten van klimaatvriendelijke kantoorruimtes zijn:

 • Gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines
 • Toepassing van groene daken en levende muren om de luchtkwaliteit te verbeteren en de isolatie te verhogen
 • Implementatie van slimme systemen voor verlichting, verwarming en koeling om energieverbruik te verminderen
 • Gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals bamboe, gerecycled glas en niet-toxische verf

Met de juiste aanpak en investeringen kunnen klimaatvriendelijke kantoorruimtes een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd een gezondere en productievere werkomgeving creëren voor werknemers.

7. Conclusie: De impact van .CORE op het milieu en de stad Brussel

De komst van .CORE heeft een aanzienlijke impact op het milieu van Brussel. Het initiatief streeft ernaar om duurzame en milieuvriendelijke technologieën te implementeren in de dagelijkse operaties van bedrijven en organisaties. Deze technologieën omvatten onder andere:

 • Zonnepanelen voor het opwekken van hernieuwbare energie
 • Energie-efficiënte apparatuur die het stroomverbruik vermindert
 • Recyclingprogramma’s die bijdragen aan het verminderen van afval

Naast de positieve effecten op het milieu, stimuleert .CORE ook de ontwikkeling van de stad Brussel. Het project moedigt ondernemingen en startups aan om te investeren in de lokale economie en zorgt voor werkgelegenheid. De nadruk op duurzaamheid en innovatie trekt ook internationale aandacht en toerisme aan, wat de stad op de kaart zet als een voorloper op het gebied van milieuvriendelijk ondernemen en wonen.

Dit nieuwe gebouw vormt een belangrijke stap in de richting van duurzamere, meer klimaatvriendelijke kantoorconcepten. Het is een welkome zethap in het kader van de duurzaamheidstrategie van de stad Brussel. CORE speelt daarom een voorbeeldrol in de strijd tegen klimaatverandering en biedt een verfrissend klimaatvriendelijke kantoorgebouw.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost