Grote gezinnen hebben recht op een sociale woning naar hun maat

Grote gezinnen met meerdere kinderen zijn vaak op zoek naar betaalbare woningen die naar hun maat gemaakt zijn. In België bestaat er een regeling die grote gezinnen recht geeft op een sociale woning. In deze artikel overzien we de voorwaarden, voordelen en mogelijkheden van deze regeling.

1. Wat is een sociale woning?

Een sociale woonruimte is een appartement dat door de overheid verschaft wordt aan mensen met lage inkomens. Het doel hiervan is om mensen in staat te stellen betaalbare woonruimte te vinden. Deze woningen kunnen worden gehuurd of in eigendom genomen.

Sociale woningen zijn over het algemeen goedkoop en hebben een lage huur of een lage koopprijs. Er zijn veel verschillende soorten waaruit bewoners kunnen kiezen, zoals:

 • Goedkoopste: sociale woningen waar de overheid de huur volledig betaalt voor bewoners met een laag inkomen.
 • Betaalbare huurwoningen: sociale woningen waar bewoners extra huur betalen voor meer gemakkelijkheid.
 • Koopwoningen: sociale woningen die bewoners kunnen kopen met een lagere koopprijs.

Bewoners moeten meestal een aanvraag voor een sociale woning indienen. Er wordt gekeken naar inkomensniveau, gezinsgrootte en andere factoren die kunnen beïnvloeden of iemand geschikt is voor een sociale woning. Als iemand geschikt is beoordeeld, krijgen ze mogelijk een aanbod.

2. Voordelen van grote gezinnen in aanmerking komen voor een sociale woning

Het hebben van een groot gezin kan een enorm voordeel bieden bij het aanvragen van een sociale woning. Koopwoningen zijn vaak te duur voor gezinnen met veel leden, waardoor ze afhankelijk zijn van sociale woningbouw programma’s. Hieronder volgen enkele voordelen:

 • Kortingen: Huur- en aankoopkosten voor sociale woningen zijn minder dan kosten voor reguliere woningen.
 • Betere voorzieningen: Sociale woningen worden meestal gebouwd met bepaalde verbeteringen, zoals een gemeenschappelijke tuin, een voetbalveld of een speeltuin.
 • Gezinstoerusting: Sociale woningen bieden gezinnen extra toerusting, zoals veiligheidsvoorzieningen, waardoor kinderen kunnen spelen zonder zich zorgen te maken.

Hoewel het veel voordelen biedt aan grote gezinnen, zijn er ook enkele nadelen. Zo kunnen sociale woningen overvol zijn, wat resulteren in krappe gezinnen en woningen. Bovendien is de wachtlijst voor sociale woningen meestal lang, waardoor sommige gezinnen er misschien niet binnen enkele jaren in kunnen.

3. Grote gezinnen hebben recht op een sociale woning naar hun maat

Overal in Europa, maar vooral in Nederland, hebben grote gezinnen recht op een geschikte woning. Door de grootte van het gezin zijn de kosten voor een huurwoning vaak hoger. Dit betekent dat de meeste grote gezinnen niet de mogelijkheid hebben om een betaalbare woning te vinden. Er is echter een speciale regeling voor deze gezinnen.

 • Sociale huurwoningen zijn betaalbaar – Deze woningen zijn speciaal ontworpen om betaalbaar te zijn voor grote gezinnen.
 • Grote gezinnen hebben recht op speciale gezinswoningen– Deze woningen worden gebouwd met speciale aanpassingen, zoals meer slaapkamers en meer ruimte voor het verplaatsen van meubels.
 • Grote gezinnen hebben recht op lage huurprijzen – De gemeente waarin de woning wordt gehuurd, heeft de mogelijkheid om de huurprijs te verlagen voor grote gezinnen.

Deze regeling geeft grote gezinnen de kans om een betaalbare woning te vinden die speciaal is ontworpen voor hun specifieke behoeften. Het is echter belangrijk om te weten dat er niet genoeg woningen beschikbaar zijn voor al deze gezinnen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat grote gezinnen beschikken over alle informatie die ze nodig hebben om aan deze regeling deel te nemen.

4. Hoe kunnen grote gezinnen toegang krijgen tot een sociale woning?

Grote gezinnen, voor wie het betrekken van een sociale woning niet altijd even gemakkelijk is, mogen zich wenden tot Huisvestingsmaatschappijen voor Wonen (HVW’s). Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor het beheren en het bevorderen van de sociale woningbouw. Ze bieden doorgaans aangepaste woningen aan voor grote gezinnen.

Naast de HVW’s hebben grote gezinnen ook de mogelijkheid om toegang te krijgen tot sociale woningen via een Woonruimteverdeling (WRV). Hierbij kunnen bestaande aanbiedingen voor sociale woningen worden verdeeld onder geïnteresseerden. Belangrijk hierbij is dat de WRV streeft naar een evenwichtige verdeling van de aangeboden woningen.

 • HVW’s: Huisvestingsmaatschappijen voor Wonen
 • WRV’s: Woonruimteverdeling’s

De keuzemogelijkheden voor grote gezinnen om een sociale woning naar hun maat te vinden zijn beperkt. Het is belangrijk om deze opties te blijven verbeteren om ervoor te zorgen dat grote gezinnen voldoende woningen hebben die hun behoeften aan comfort en leefruimte beantwoorden. Met de juiste samenwerking en financiële steun, kan de kwaliteit van hun woningleven duurzaam worden verbeterd.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost