Het nut van een bouwkundige keuring voor kopers en verkopers van vastgoed

Het kopen of verkopen van onroerend goed is een zware beslissing. Voor kopers en verkopers is het van cruciaal belang om een bouwkundige keuring uit te voeren voordat er een transactie wordt bekrachtigd. In dit artikel bespreken we de voordelen van een bouwkundige keuring voor kopers en verkopers. We kijken naar de elementen die worden geanalyseerd, de kosten en de bespaarde uitgaven.

1. Waarom een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een dienst van een erkende technische expert die de kwaliteiten van een bepaald gebouw controleert. Het is een diepgaande inspectie die onmiddellijk inzicht geeft in de staat van de bestaande constructie, waardoor eventuele problemen of knelpunten die zich voordoen direct in kaart worden gebracht.

Van bouwkundige keuringen kan geprofiteerd worden door allerlei partijen; eigenaars, kopers, verhuurders, financiers en verzekeraars. Dit komt omdat de inspectie verschillende voordelen biedt:

 • Begrijpen van de waardevastheid van een pand: Als de inspectie van een pand is uitgevoerd, kan de technische experte concluderen of een bouwwerk waardevast is en of reparaties of onderhoud nodig hebben.
 • Verminderen van potentiële risico’s: Wanneer de technische experte de inspectie heeft uitgevoerd, kan hij ook mogelijke risico’s identificeren die anders onopgemerkt zouden kunnen blijven.
 • Gedetailleerde inzichten: De technische experte verschaft alle informatie die benodigd is bij de rapportage van de inspectie, voorzien van gedetailleerde analyses en conclusies.
 • Verminderen van onnodige uitgaven: Door op tijd een inspectie uit te laten voeren, voorkom je onverwachte problemen en lekken, waardoor onnodige kosten worden vermeden.

2. Voordelen voor kopers van een bouwkundige keuring

Het doen van een bouwkundige keuring voorafgaand aan de aankoop van een pand heeft zowel voor verkopers als kopers voordelen. Kopers hebben met name de volgende voordelen:

 • Zekerheid over de aankoopbeslissing: Een bouwkundige keuring voorkomt dat levenslange kosten voor reparaties en onderhoud achteraf onverwacht boven tafel komen.
 • Inzicht in de staat van het gebouw: De bouwkundige keuring geeft meer inzicht in de staat van het gebouw waarin kopers geïnteresseerd zijn. Zo krijgen kopers meer informatie over de bouwdiepte, staat van het dak, de dakbedekking, bouwmuren, kelder, vochtigheid, constructie, etc.
 • Bescherming tegen onverwachte kosten: Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat kopers geïnformeerd worden over eventuele gebreken aan het gebouw waar de verkoper voor verantwoordelijk is. Zo worden kopers beschermd tegen uitgaven waar ze niet voor hebben gekozen.

Daarnaast wordt de verklaarder van de keuring verantwoordelijk gesteld mocht er achteraf toch gebreken worden aangetroffen, die al op de keuring stonden. Hierdoor weet een koper dat hij beter gesteund wordt wanneer er toch onverwachte gebreken of onderhoudszaken aan het gebouw bekend worden.

3. Voordelen voor verkopers van een bouwkundige keuring

Verkopers bespaar tijd
De verkoper kan veel tijd besparen door meteen een bouwonderzoek uit te laten voeren voordat ze hun woning te koop aanbieden. Als de Veiligheidsraad en het lokale waterbouwonderzoek alle risico’s identificeren, kunnen verkopers een gedetailleerde inspectielijst voor aanvullingen vaststellen, waardoor de tijd die vereist is om problemen in de toekomst op te pakken wordt verlaagd.

Besparingen op reparaties
Door een bouwkundige keuring uit te voeren, worden kleine gebreken eerder gedetecteerd, waardoor ze gemakkelijker te repareren zijn. Voorbijgaande gebreken zoals verf, versleten lak, of kleine lekkages kunnen eenvoudig worden vastgesteld, zo krijgen verkopers ook de gelegenheid om deze kleine reparaties af te handelen voor het instellen van de makelaar. Na de verkoop zullen reparatiewerkzaamheden kostbaar en tijdrovend kunnen zijn.

 • Kosten reduction: Een bouwkundige keuring is meestal betaalbaar en een grote besparing voor de verkoper in vergelijking met structurele reparatie-uitgaven.
 • Preventie van problemen: Een bouwkundige keuring voorkomt dat problemen ontstaan als gevolg van verborgen schade in de bouwstructuur.
 • Grote kans op verkoop: Een bouwkundige keuring omvat feitelijke bewijzen over de staat van de eigendom, waardoor verkopers van eigendommen de kans hebben om te verkopen met minder zorgen.

4. Welke kosten zijn verbonden aan een bouwkundige keuring?

De kosten van een bouwkundige keuring zijn afhankelijk van de aard en het formaat van de woning, alsmede de kwaliteit en het aantal periodieke inspecties dat uitgevoerd moet worden. Algemeen geldt dat de kosten liggen tussen €300 en €500, maar de exacte hoogte hangt af van:

 • De staat van het pand;
 • De grootte van het woning;
 • De frequentie van de periodieke keuringen;
 • De aard van het te inspecteren bouwwerk.

Bovendien kunnen er extra kosten in rekening gebracht worden voor het uitvoeren van specialistische technische inspecties (zoals een constructie-inspectie of het beoordelen van eventuele problemen met de fundering). Daarom is het verstandig om bij meerdere bedrijven offertes aan te vragen om u de beste prijs-kwaliteit te kunnen bieden.

Wij hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in het nut van een bouwkundige keuring voor kopers en verkopers van vastgoed. Het is belangrijk dat je begrijpt wat een bouwkundige keuring is en hoe je hier baat bij kunt hebben als je vastgoed koopt of verkoopt. Als je op zoek bent naar een betrouwbare expert om je onafhankelijk advies te geven, dan raden wij aan om een erkende specialist in te schakelen.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost