Hoe maak je een dakkapel schoon

Een dakkapel kan een mooie toevoeging zijn aan je huis, maar net als alle andere delen van je woning moet je deze regelmatig schoonmaken om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft en er op zijn best uitziet. In dit artikel delen we handige tips en trucs over hoe je een dakkapel schoonmaakt en hoe je groene en zwarte aanslag kunt verwijderen.

Dakkapel schoonmaken, wat heb je nodig?

Voordat je begint met het schoonmaken van je dakkapel, is het belangrijk om de juiste benodigdheden bij de hand te hebben. Hier is een lijst van de essentiële items:

 • Een veilige ladder
 • Een zachte bezem of een borstel
 • Een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel
 • Een emmer met warm water
 • Een spons of zachte borstel
 • Een tuinslang of een emmer met schoon water

Hoe maak je een dakkapel schoon?

Volg deze stappen om je dakkapel schoon te maken:

 1. Maak gebruik van een veilige ladder om toegang te krijgen tot je dakkapel.
 2. Verwijder los vuil zoals bladeren en takjes met een zachte bezem of een borstel.
 3. Verwijder groene en zwarte aanslag met een oplossing van water en azijn, of soda en water. Laat het mengsel enkele minuten intrekken voordat je het afspoelt met water.
 4. Maak het dakoppervlak schoon met een milde zeepoplossing en een zachte borstel of spons.
 5. Spoel het dakoppervlak af met schoon water en laat het volledig drogen.
 6. Maak de dakgoten schoon met een schep of een borstel en spoel ze af met water.
 7. Controleer de staat van je dakkapel en repareer eventuele beschadigingen of problemen.

Hoe vaak moet je een dakkapel schoonmaken?

Het is aan te raden om je dakkapel minstens twee keer per jaar schoon te maken. Bij voorkeur in de lente en herfst. Dit zorgt ervoor dat vuil, stof en bladeren geen kans krijgen om zich op te hopen. Het is ook aan te raden om je dakkapel schoon te maken na een periode van hevige regenval of wanneer er veel vogelpoep op zit.

Groene aanslag verwijderen van een dakkapel

Groene aanslag op je dakkapel is een veelvoorkomend probleem en kan er onaantrekkelijk uitzien. Hier zijn enkele methoden om groene aanslag te verwijderen:

 • Gebruik een oplossing van water en azijn. Meng één deel azijn met vier delen water en breng het mengsel aan op de groene aanslag. Laat het mengsel enkele minuten intrekken en spoel het vervolgens af met schoon water.
 • Gebruik een oplossing van soda en water. Los 6 eetlepels soda op in 5 liter water en breng het mengsel aan op het dakoppervlak. Laat het een uur intrekken en spoel het dakoppervlak vervolgens af met schoon water.

Zwarte aanslag verwijderen van een dakkapel

zwarte aanslag dakkapel schoonmaken

Zwarte aanslag op je dakkapel kan er onaantrekkelijk uitzien en kan ook schadelijk zijn voor de dakbedekking. Hier zijn enkele methoden om zwarte aanslag te verwijderen:

 • Gebruik een oplossing van chloor en water. Meng 1 deel chloor met 5 delen water en breng het mengsel aan op het dakoppervlak. Laat het 30 minuten intrekken en spoel het dakoppervlak vervolgens af met schoon water. Let op: gebruik chloor alleen in goed geventileerde ruimtes en draag handschoenen en een veiligheidsbril.
 • Gebruik een dakreiniger. Er zijn verschillende dakreinigers verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen om zwarte aanslag te verwijderen.

Houdt je dakkapel regelmatig schoon

Door je dakkapel regelmatig schoon te maken en te onderhouden, houd je deze in topconditie en verleng je de levensduur. Volg deze tips om groene en zwarte aanslag te verwijderen en om je dakkapel te laten stralen als nieuw. Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen en om de staat van je dakkapel te controleren tijdens het schoonmaken.

 

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost