Hoe Onderhoud je je Prefab Dakkapel?

Niet iedereen beseft hoe belangrijk het is om regelmatig onderhoud aan je prefab dakkapel te plegen. Onderhoud zorgt ervoor dat je prefab dakkapel er langer mee gaat en dat je er nog langer van kunt genieten. In dit artikel bespreken we hoe je je prefab dakkapel onderhoud en wat je allemaal kunt doen om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van de voordelen van het onderhoud aan je prefab dakkapel.

1. Wat is een prefab dakkapel?

Een prefab dakkapel is een kant-en-klare constructie die is gemaakt om in te bouwen in het dak van een woning. Het bestaat vanuit een metaalkader met daarin geplaatste isolerende panelen. Het type panelen is afhankelijk van het soort klimaat o.a. thermische, akoestische of waterdichte flexibele panelen. De panelen zijn verkrijgbaar met verschillende isolatiewaarden. De constructie wordt ook wel een tuimelraam genoemd, omdat het dak kapseist als het geassembleerde dakkapel niet correct wordt geïnstalleerd.

De voordelen van het gebruik van een prefab dakkapel zijn:

 • Eenvoud en snelheid van installatie: prefab dakkapellen zijn al geassembleerd en worden rechtstreeks op de bouwplaats geleverd. Daarom is de installatie tijd en kostenbesparend.
 • Grote variëteit van designs: met prefab dakkapellen kun je diverse designs kiezen aan te passen aan het design en exterieur van de woning.
 • Hoog isolatieniveau: de unieke paneel- en verluchtingsondersteuningen bieden een hoog niveau van isolatie.

2. Verschillende soorten prefab dakkapels

Er bestaan verschillende typen prefab dakkapels waar je uit kan kiezen. Sommige kunnen als losse elementen worden geleverd en andere komen als één complete module.

 • Prefab standaard dakkapellen: Sommige prefab dakkapellen worden geleverd als losse elementen, zoals onderdelen voor het dak en wanden. Deze elementen moeten dan zelf door vakmannen aan elkaar worden gemonteerd.
 • Prefab geïsoleerde dakkapellen: Deze dakkapellen worden geleverd als complete modules, waardoor het plaatsen makkelijk en snel gaat.
 • Prefaburner dakkapellen: Dit zijn speciale dakkapellen gemaakt van geïsoleerde metalen profielen, wat zorgt voor een industriële look. Vaak worden deze gebruikt voor bedrijfsgebouwen en magazijnen maar ze zijn ook geschikt als verbouwingen voor huizen en appartementen.

Vraag aan je klusbedrijf om advies of informatie over de verschillende soorten prefab dakkappels. Nowil je jouw dak uitbreiden met een dakkapel, maar weet je nog niet precies welke je wilt hebben? Dan kan je ervoor kiezen om de dakkapel aan te passen aan de stijl van je huis of om zo goedkoop mogelijk te bouwen. Overweeg je opties en vraag advies bij je klusbedrijf.

3. Stappen voor het onderhouden van een prefab dakkapel

Om er zeker van te zijn dat een prefab dakkapel in een goede staat blijft, is een goed onderhouden noodzakelijk. In deze paragraaf worden de belangrijkste stappen voor onderhoud van een prefab dakkapel besproken:

 • Periodiek een inspectie van de prefab dakkapel uitvoeren. Controleer of er geen schade is aan de zijkanten, het dak of de elementen.
 • Verwijder regelmatig puin dat kavels zoals vogeluitwerpselen en dode bladeren verspreid. Dit is noodzakelijk om lekkage te voorkomen.
 • Bevestig de dakkapel met schroeven aan de muur om te zorgen voor het stabiele contact.
 • Bij storing en schade is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist in de regio.

Onderhoud van de randen. Randen en hoeken zijn vaak kwetsbaar voor weersomstandigheden en andere externe factoren. Het is daarom belangrijk om de randen van de prefab dakkapel regelmatig te controleren en te beschermen tegen extreme temperaturen en andere schadelijke elementen van buitenaf.

4. Tips voor het handhaven van een goede conditie van een prefab dakkapel

  Schoonmaken:

 • Maak periodiek het dak schoon om te voorkomen dat stof en vuil zich ophopen.
 • Verwijder ook af en toe de bladeren en takken van bomen en struiken rondom het dak.
 • Inspecties:

 • Inspecteer periodiek het dak en de snelkoppelingen om te controleren of er geen schade is.
 • Controleer ook of er zeker geen waterinbreuken zijn.
 • Isolatie:

 • Zorg ervoor dat u goed geïsoleerde prefab dakkapellen gebruikt voor de meest optimale bescherming tegen condensvorming.
 • Gebruik vloeibare folie om de ramen te isoleren ten behoeve van warmtebehoud in de winter.

Houd er rekening mee dat de onderhoudskosten in het eerste jaar na installatie van een prefab dakkapel misschien hoger zijn dan in de daaropvolgende jaren. Probeer daarom een Schema van Onderhoud op te stellen om ervoor te zorgen dat het dak in het beste omstandigheden blijft.

Let er ook op dat u originele onderdelen en accessoires van een betrouwbare leverancier gebruikt om ervoor te zorgen dat uw prefab dakkapel voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften.

Prefab dakkapellen zijn een slimme en kosteneffectieve manier om meer ruimte in je huis te creëren. Door je prefab dakkapel op de juiste manier te onderhouden, verleng je de levensduur. Dit artikel heeft je geleerd hoe je je prefab dakkapel op de juiste manier kunt onderhouden. Onthoud dat het volgen van een regelmatig onderhoudsschema cruciaal is om je prefab dakkapel is optimale conditie te houden.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost