How to: duurzaam onderhouden van je woning

In veel gezinnen in Nederland is een eigen woning een belangrijke investering en daarom is het belangrijk om op de juiste manier voor je woning te zorgen. Duurzaam onderhouden is dan ook een mooi streven, maar hoe doe je dat precies? In dit artikel worden enkele tips gegeven voor het duurzaam onderhouden van je woning.

1. Inleiding: Het belang van duurzaam onderhoud van je woning

Het onderhouden van je woning is van groot belang voor de levensduur en de waarde van je huis. Duurzaam onderhoud gaat een stap verder dan regulier onderhoud. Het richt zich op het verlagen van het energieverbruik, het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het verlengen van de levensduur van je woning. Door te kiezen voor duurzaam onderhoud draag je bij aan een beter milieu en bespaar je op de lange termijn kosten.

Voordelen van duurzaam onderhoud:

 • Verlaging van de energierekening
 • Gebruik van milieuvriendelijke materialen
 • Verlenging van de levensduur van je woning

Het is belangrijk om regelmatig je woning te inspecteren en onderhouden om problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Hierbij kan je denken aan het isoleren van je woning, het vervangen van enkel glas door HR++ glas of het plaatsen van zonnepanelen. Deze maatregelen dragen bij aan een duurzamere woning en een lagere energierekening.

2. Energiebesparing: Tips voor een groenere woning

Een groenere woning is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een aanzienlijke besparing op uw energierekening opleveren. Hier zijn enkele tips om energie te besparen in uw huis:

 • Isolatie: Zorg ervoor dat uw huis goed geïsoleerd is. Dit kan door het aanbrengen van isolatiemateriaal in muren, daken en vloeren. Ook het plaatsen van dubbelglas kan een groot verschil maken.
 • Zuinige apparaten: Vervang oude apparaten door energiezuinige modellen. Let hierbij op het energielabel, hoe hoger de letter (A+++, A++, A+, A), hoe zuiniger het apparaat.
 • LED-verlichting: Vervang gloeilampen en halogeenlampen door LED-verlichting. Deze gaan niet alleen langer mee, maar zijn ook veel zuiniger in gebruik.

Naast bovenstaande tips zijn er nog meer manieren om energie te besparen in uw woning:

 • Thermostaat: Zet de thermostaat een graadje lager en trek een extra trui aan. Dit kan al snel een besparing opleveren van zo’n 6% op uw energierekening.
 • Stand-by: Schakel apparaten volledig uit in plaats van op stand-by te laten staan. Dit lijkt een kleine aanpassing, maar kan op jaarbasis toch een flinke besparing opleveren.
 • Waterbesparing: Installeer waterbesparende douchekoppen en kranen. Dit kan het waterverbruik aanzienlijk verminderen en daarmee ook de energie die nodig is om het water te verwarmen.

3. Waterverbruik verminderen: Slimme oplossingen voor in huis

Het verminderen van waterverbruik in huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Er zijn verschillende slimme oplossingen die u kunt toepassen om minder water te gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen en kranen installeren, die het waterverbruik met wel 50% kunnen verminderen. Daarnaast is het mogelijk om regenwater op te vangen en dit te gebruiken voor het besproeien van de tuin of het doorspoelen van het toilet.

Een andere manier om water te besparen is door bewuster om te gaan met uw watergebruik. Zo kunt u bijvoorbeeld:

 • De kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen
 • Een waterbesparende wasmachine en vaatwasser aanschaffen
 • Korter douchen

Door deze kleine aanpassingen te maken in uw dagelijkse routine, kunt u al snel veel water besparen. Het is belangrijk om bewust te zijn van uw watergebruik en waar mogelijk te kiezen voor duurzame oplossingen.

4. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen: Goed voor het milieu en je portemonnee

Het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere levensstijl. Deze producten bevatten vaak natuurlijke ingrediënten die zacht zijn voor het milieu, zonder schadelijke chemicaliën die in traditionele schoonmaakmiddelen worden gevonden. Bovendien zijn ze vaak net zo effectief, zo niet effectiever, dan hun niet-duurzame tegenhangers.

Naast de milieuvoordelen kunnen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen ook helpen om geld te besparen. Ze zijn vaak geconcentreerder, wat betekent dat je minder product nodig hebt voor dezelfde schoonmaakklus. Bovendien kun je vaak bulkverpakkingen kopen of navulstations gebruiken, waardoor de kosten per gebruik nog verder afnemen. Enkele populaire milieuvriendelijke schoonmaakmerken zijn Ecover, Method en Marcel’s Green Soap.

 • Natuurlijke ingrediënten
 • Geen schadelijke chemicaliën
 • Geconcentreerde formules
 • Bulkverpakkingen en navulstations beschikbaar

5. Duurzame materialen: Kies voor lange levensduur en hergebruik

Wanneer we bouwen of renoveren, is het belangrijk om duurzame materialen te kiezen die lang meegaan en die hergebruikt kunnen worden. Door materialen te selecteren die een lange levensduur hebben, wordt de impact op het milieu verminderd en hoeven we minder vaak materialen te vervangen of weg te gooien.

 • Hout: Kies voor hout met een FSC-keurmerk, wat betekent dat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.
 • Baksteen en beton: Deze materialen zijn zeer duurzaam en kunnen vaak hergebruikt worden in nieuwe bouwprojecten.
 • Glas en metaal: Glas en metaal zijn materialen die eindeloos gerecycled kunnen worden zonder kwaliteitsverlies.

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor materialen die op een milieuvriendelijke manier geproduceerd zijn en die weinig onderhoud nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan verf op waterbasis of isolatiematerialen die gemaakt zijn van natuurlijke vezels. Door bewuste keuzes te maken, dragen we bij aan een duurzamere toekomst.

6. Groen dak en gevel: Natuurlijke isolatie en biodiversiteit

Een groen dak of groene gevel is niet alleen een esthetische toevoeging aan een gebouw, het biedt ook vele voordelen op het gebied van isolatie en biodiversiteit. De vegetatie die gebruikt wordt, zoals sedum, grassen en kruiden, werkt als een natuurlijke isolator. Dit betekent dat het in de zomer de warmte buiten houdt en in de winter juist de warmte binnen. Hierdoor kan er flink bespaard worden op de energiekosten. Bovendien zorgt een groen dak of gevel voor een verhoging van de levensduur van het dak of de gevel, doordat het beschermt tegen weersinvloeden zoals UV-straling en hevige regenval.

Naast de isolerende werking, draagt een groen dak of gevel ook bij aan de biodiversiteit in de omgeving. Het trekt diverse soorten vogels, insecten en soms zelfs kleine zoogdieren aan. Dit heeft een positieve invloed op de stedelijke natuur en draagt bij aan een gezondere leefomgeving. Bovendien kan het regenwater dat op het dak of de gevel valt door de planten opgenomen worden, wat zorgt voor een natuurlijke waterhuishouding en kan bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast in stedelijke gebieden.

 • Natuurlijke isolatie door vegetatie
 • Verlenging levensduur van dak en gevel
 • Verhoging biodiversiteit
 • Natuurlijke waterhuishouding

7. Afval scheiden en recyclen: Maak van je huis een duurzame oase

Door afval te scheiden en recyclen draag je bij aan een beter milieu en maak je jouw huis een stuk duurzamer. Het is belangrijk om te weten welk afval in welke bak thuishoort. Zo horen papier en karton in de papierbak, GFT-afval in de groene bak en plastic, blik en drinkpakken in de PMD-bak. Glas kan verzameld worden in de glasbak en elektronische apparaten kunnen ingeleverd worden bij de milieustraat.

Handige tips voor afvalscheiding:

 • Zet verschillende prullenbakken in huis, zodat je afval meteen kunt scheiden.
 • Maak gebruik van afvalscheidingsstations voor batterijen, lampen en klein chemisch afval.
 • Ruim regelmatig de koelkast op en maak een boodschappenlijstje om voedselverspilling te voorkomen.
 • Composteer je eigen GFT-afval, als je daar ruimte voor hebt in je tuin.
 • Doneer kleding, speelgoed en andere spullen die je niet meer gebruikt.

Duurzaam onderhouden van je woning kan, als het op de juiste manier wordt gedaan, je geld en energie op lange termijn besparen. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen die hierboven zijn beschreven in acht neemt en je woning energiezuinig is. Geniet van je gerenoveerde woning en denk aan de toekomst!

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost