Interesse verduurzaming woning groeit ondanks gestegen hypotheekrente

Stijgende hypotheekrente heeft – opnieuw – veel kopers van woningen gedwongen om zorgvuldig te kijken naar hun financiële mogelijkheden. Tegelijkertijd groeit het besef dat energiezuinige woningen niet alleen comfortabeler zijn, maar op de lange termijn ook goedkoper uit kunnen zijn. Een aantal analyses laten een groeiende interesse in verduurzaming van woningen zien, zelfs bij een stijgende rente. In dit artikel worden deze ontwikkelingen verder belicht.

1. Hoe de verduurzaming van woningen stijgt in interesse

Verduurzaming van woningen boeit de consument

Verduurzaming van woningen heeft de belangstelling van consumenten gewekt. Steeds meer mensen kiezen er voor hun woningen te verduurzamen; of het nu is om te besparen op energie of om hun steentje bij te dragen aan het milieu. Met verduurzaming kunnen woningen energiezuinig en dus kostenefficiënt worden gemaakt.

Verduurzaming biedt ook comfort. Hieronder volgt een lijst met veel voorkomende verduurzamingsprojecten en hun voordelen:

 • De installatie van centrale verwarming biedt comfortabele verwarming op koude dagen.
 • Dubbel glas helpt geluid en energie te isoleren, waardoor er energie wordt bespaard.
 • Steenwolisolatie beschermt tegen warmteverlies in de winter en ongewenste warmte in de zomer.
 • De installatie van led-lampen bespaart op verbruik en is milieuvriendelijk.

De verduurzaming van huizen is alleen maar toegenomen, omdat de kosten van het verduurzamingsproces geleidelijk aan worden terugverdiend door de energiebesparing. Dit draagt bij aan een betere levenskwaliteit voor het hele gezin.

2. Wat de gestegen hypotheekrente betekent voor verduurzaming

De gestegen hypotheekrente heeft direct invloed op de verduurzaming van huizen in Nederland. Stijgende rentetarieven negatief beïnvloeden de rentabiliteit van investeringen in renovatie van woningen met betrekking tot energie-efficiëntie. Onderstaand zijn een aantal dingen waarmee de verduurzaming van woningen door de stijgende hypotheekrente wordt beïnvloed:

 • Kortere looptijden: Stijgende rentetarieven maken het voor mensen moeilijker om lange looptijden aan te gaan voor hun hypotheek. Als gevolg hiervan investeren veel mensen veel minder in verbeterde energie-efficiëntie, doordat het terugverdienen veel langer duurt.
 • Lage investeringen: Huiseigenaren verdienen meestal minder geld over de looptijd van hun hypotheek als de rentetarieven stijgen. Dit zorgt ervoor dat huiseigenaren minder geld beschikbaar hebben omdat ze meer belastingen moeten betalen. Hierdoor voelen huiseigenaren zich minder geneigd om geld te investeren in verduurzaming.

Hoewel de stijgende hypotheekrente de aantrekkelijkheid van verduurzaming van huizen niet direct vermindert, werkt het wel indirect aan de terugverdientijd. Echter, groene leningen zijn er om de financiering en kosten van energie-efficiëntieprojecten te verlagen. Ook nieuwe wetgeving en Stimuleringsregelingen kunnen het maximaal haalbare rendement aanmoedigen.

3. Kosteneffectieve oplossingen voor verduurzaming

Voering van energie-efficiënte maatregelen: U kunt als bedrijf het duurzame proces verder versnellen door energie-efficiënte maatregelen te voeren in het dagelijks bedrijfsproces. Hierdoor draagt u bij aan een vermindering van het energieverbruik, wat leidt tot een meer duurzame werkwijze. U kunt hierbij denken aan het installeren van energie-efficiënte verlichting, het gebruik van energiezuinige apparatuur of het inzetten van hernieuwbare energie. Door werken met kosteneffectieve oplossingen kunt u ook hierbij besparen en zodoende de verduurzaming versnellen.

Producten uit circulaire betrokkenheid: Een andere kosteneffectieve manier om verder te verduurzamen is mogelijk door het betrekken van producten uit circulaire betrokkenheid. Zo kunt u voor uw bedrijf producten kopen die duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Er zijn veel bedrijven die duurzaam geproduceerde materialen aanbieden, zoals ecologische verpakkingen of recycled papier. Hiermee profiteert u niet alleen van kostenbesparingen, maar geeft u ook een duurzaam signaal af naar uw klanten.

 • Voer energie-efficiënte maatregelen uit
 • Werk met ecologische verpakkingen en recycled materiaal
 • Besparen op kosten tijdens verduurzaming
 • Geef een duurzaam signaal af naar uw klanten

4. Waarom verduurzaming waardevol is

De verduurzaming van panden is een investering in de toekomst. Niet alleen biedt het voordelen voor het milieu, maar ook economisch. Energiebesparing en minder CO2-uitstoot helpen niet alleen de planeet, maar zorgen ook voor lagere energiekosten. Verder is verduurzaming als bouwonderneming ook een investering in imago en vertrouwen.

De voordelen van verduurzaming van panden zijn divers:

 • Energiebesparing: Alleen al door het plaatsen van kwalitatief goed isolatiemateriaal en energiezuinige technieken zoals LED-verlichting en innovatieve installaties kunnen gebouwen hun energieverbuik aanzienlijk verminderen.
 • Minder schadelijke emissies: Isolatie en technieken waarmee energie kan worden opgeslagen, helpen bij het verminderen van CO2-uitstoot.
 • Kostenbesparing: Door minder energieverbruik te hebben, leveren verduurzamingprocessen ook een kostenbesparing op.
 • Verbeterd imago: Met het voldoen aan de eisen van duurzaamheid en energie-efficiëntie laten bedrijven zien dat ze met het milieu rekening houden. Dit versterkt hun imago.
 • Verwachtingen van consumenten: Steeds meer consumenten verwachten dat bedrijven een energiezuinige toekomst voorstaan. Door hun panden te verduurzamen, kunnen bedrijven hieraan voldoen.

Het verduurzamen van panden is daarmee een waardevolle investering voor milieu en economie. Niet alleen nu, maar met name in de toekomst.

Doordat de rente is gestegen, is het voor veel mensen moeilijk om zich in te spannen voor verduurzaming van hun woning. Toch is de interesse voor verduurzaming de afgelopen jaren gegroeid. Dit dankzij de financiële steunmaatregelen vanuit de overheid. Door deze steunmaatregelen is het voor iedereen mogelijk om stappen te ondernemen om hun woning duurzamer te maken. Door deze investeringen zullen zowel mensen als de planeet er op de lange termijn beter van worden.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost