Kleiner wonen staat niet automatisch voor goedkoper wonen

Kleiner wonen is een populair alternatief voor het traditionele wonen in een grote woning. Veel stedelingen en starters op de woningmarkt kiezen er tegenwoordig voor om te gaan downsize-en, wat inhoudt dat je kiest voor wonen in een kleinere woning. Toch is het lang niet automatisch zo dat kleiner wonen ook goedkoper is. In dit artikel bespreken we de verschillende voordelen die kleiner wonen met zich meebrengt, maar ook waarom het niet altijd goedkoper uitpakt.

1. Wat is kleiner wonen?

Kleiner wonen is een wonen trend waarbij mensen hun huis kleiner maken. De redenen voor het verkleinen van je woning liggen vaak in het verlagen van kosten, een lagere maandlast of om meer kwaliteit van leven te creëren. Kleiner wonen kan worden bereikt door:

 • De bestaande plek opnieuw in te richten;
 • Je voert een kstiviteit noemde ‘downsizing’: je verhuist naar een kleiner huis;
 • Op zoek gaan naar een kleiner huurobject.

Het kleiner wonen is een manier om te voorkomen dat je je hele leven vastzit aan hoge kosten. Het kan ook helpen om de lasten van je hypotheek te verminderen of je geld te sparen door de energiekosten te verlagen. Het is ook een manier om zowel geestelijk als fysiek te groeien door middel van het minimalisme. Het minimalisme is gericht op de vermindering van het aantal dingen in je leven, met als doel meer vrijheid en kwaliteit van leven te ervaren.

2. Voordelen van kleiner wonen

Kleiner wonen brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste is wonen in een kleinere woning voordeliger. Een kleiner appartement is goedkoper qua aankoop en onderhouden.

Verder zorgt een kleinere leefomgeving ook voor minder energieverbruik. Omdat er minder ruimte is die verwarmd of gekoeld moet worden, leidt dit tot lagere energiekosten. Een ander voordeel van een kleinere leefomgeving is dat het je bijna automatisch zal helpen om opgeruimd te blijven. Door minder spullen in een kleiner huis te hebben, wordt je sneller gemotiveerd om alles netjes op te ruimen. Hieronder de belangrijkste op een rij:

 • Goedkoper en energiezuiniger
 • Gemakkelijk op te ruimen
 • Gemakkelijk inrichten
 • Weinig onderhoud

3. Nadelen van kleiner wonen

Hoewel er tal van voordelen zijn aan het kleiner wonen, zijn er ook bepaalde nadelen. Hieronder zetten we een aantal nadelen op een rij:

 • Weinig opslagruimte: doordat je minder ruimte hebt om spullen op te slaan, moet je gericht kiezen wat je binnen de muren van je huis bewaart, en wat niet.
 • Geen prive-ruimte: vooral bij kleine studio’s kan het lastig zijn om je slaapkamer, eetkamer en werkruimte gescheiden te houden.
 • Verminderd socialiseren: door de beperkte ruimte kan het moeilijk worden om mensen uit te nodigen op bezoek. Hierdoor kan het sociale leven beperkt worden.

Kleiner wonen betekent ook dat sommige extracommodes en -architectuur, zoals een gastenkamer, bijkeuken of extra grote balkons, jammer genoeg niet opties zijn.

4. Is kleiner wonen altijd goedkoper?

Kleiner wonen kan zeker goedkoper zijn, maar het is niet altijd het geval. Het is daarom belangrijk om de volgende factoren in overweging te nemen:

 • Locatie: De locatie van een huis beïnvloedt namelijk de huurprijs en het kostenplaatje voor de verhuurder. Bovendien is het vaak zo dat huizen in duurdere wijken over het algemeen kleinere woningen hebben.
 • Gebouwtype en staat van het pand: Er kunnen verschillen bestaan in de bouwkosten voor verschillende types woningen of gebouwen. Bovendien kan het dragen bij aan de kosten als een pand gerenoveerd moet worden.
 • Kosten voor services en meubilair: Als een woning wordt verhuurd, moeten er ook kosten betaald worden voor services en meubilair die nodig zijn om het huis te verhuren. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit internet, verwarming, water en andere basisbehoeften.

Hoewel kleiner wonen vaak voordeliger kan zijn voor een verhuurder, moeten alle bovengenoemde factoren in overweging worden genomen voordat een definitieve beslissing wordt genomen. Bovendien is het goed om een of twee vergelijkbare woningen te vinden om een vergelijking te maken.

5. Welke alternatieven bestaan er?

Er bestaan vele alternatieven om te kiezen.

Er zijn meerdere mogelijkheden als je een keuze wilt maken. Afhankelijk van de situatie en wat je precies wilt, is het goed om verschillende alternatieven te vergelijken. Hieronder worden een paar opties beschreven:

 • De traditionele optie is altijd het overwegen waard. Als je al kennis hebt met deze optie, dan is het misschien verleidelijk om hier mee te blijven.
 • Een modernere aanpak kan veel voordelen hebben. Dit betekent dat je wat verschillende technologieën en tools moet gebruiken. Hierbij moet je bedachte zijn dat er ook veel risico’s aan het gebruik van deze optie kleven.
 • Soms is het het beste om een combinatie van traditionele en moderne opties te gebruiken. In dat geval is het belangrijk om goed te kijken naar de verschillende mogelijkheden om de situatie zo goed mogelijk aan te pakken.
 • Er kan nog een andere optie zijn, namelijk doen wat anderen doen. Dit betekent dat je de kennis en ervaring van anderen gebruikt, en je kunt hier ook advies over inwinnen.

Hoe dan ook, het is belangrijk om stil te staan bij de prestaties en doelen die je wilt behalen. Vervolgens wordt het een kwestie van het vergelijken van de opties om het beste resultaat te bereiken.

6. Verschillen tussen kleiner en goedkoper wonen

Voordelen kleiner wonen

Het is vaak het geval dat een kleiner huis of een studio minder kosten met zich meebrengt dan een groter huis. Dit komt omdat kleinere woningen minder ruimte innemen en daarom minder ruimte voor installaties en apparatuur nodig hebben. Daarnaast hebben kleine woningen slechts één verdieping, waardoor minder bouwmaterialen nodig zijn. Bovendien kosten kleinere woningen minder in onderhoud, aangezien er minder ruimte is waarop dit onderhoud moet plaatsvinden.

Nog een voordeel is dat kleinere woningen over het algemeen meer privacy bieden. Door kleiner te wonen, krijgt u wat meer geld uit te geven aan andere verworvenheden en kwaliteit van leven, zoals meer tijd om uit te rusten of om naar uw favoriete plek te reizen. Met kleinere woningen heb je ook toegang tot tal van voordelen zoals de mogelijkheid om deel te nemen aan gemeenschapsactiviteiten als wonen dichter bij elkaar is.

Voordelen goedkoper wonen

Goedkopere woningen bieden u dezelfde voordelen als kleinere huizen en kunnen vaak worden gevonden in een voordeligere locatie. Goedkopere woningen zijn vaak groter, met een betere buurtomgeving. Dit betekent ook minder kans op overlast van buren. Goedkopere woningen hebben ook meestal meer ruimte, meer verdiepingen, meer ramen en meer kamers. Dit geeft u meer opties voor het maken van een persoonlijk oase aan het individu of gezinnen.

Verder komt het ook voor dat goedkopere woningen meer luxe hebben, zoals een gym, tuin, zwembad, speelplaats, etc. Bovendien is er meer ruimte om uw persoonlijke spullen te bewaren en te organiseren in de vorm van aanvullende kastruimte, kasten, kluizen of zelfs een garage. U krijgt ook meer flexibiliteit om tijdelijk een kamer te verhuren of ervoor te zorgen dat er ruimte is voor bezoekers en/of gasten.

7. Conclusie: kleiner wonen =/= goedkoper wonen

Het is een hardnekkig misverstand dat je goedkoper gaat wonen als je kleiner gaat wonen. Dit is niet altijd het geval, aangezien de kosten voor kleinere woningen vaak hoger liggen. Er zijn echter bepaalde factoren die kunnen bijdragen aan een lagere kostenpost als je kleiner gaat wonen.

Factoren die bijdragen aan goedkoper wonen bij kleiner wonen

 • Lagere energiekosten. Kleinere woningen hebben meestal minder energie nodig om warm te blijven, wat resulteert in een lagere energierekening.
 • Minder onderhoudskosten. Kleinere woningen vereisen vaak minder onderhoud, waardoor de kosten die daarmee gepaard gaan lager zullen zijn.
 • Verlaagde belastingen. Sommige overheidsprogramma’s bieden lager belastingsbedrag voor mensen die kleinere woonruimtes huren of kopen.

Hoewel het mogelijk is om te besparen door te kiezen voor een kleinere woning, kunnen de kosten in veel gevallen nog steeds hoog zijn. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je de financiële implicaties grondig hebt geanalyseerd voordat je besluit tot kleiner wonen.

Kleiner wonen heeft je er dus niet automatisch van verzekerd dat je minder hoeft te betalen voor je huis, maar het kan je er wel van helpen om meer toegankelijk te zijn voor woningen met een lagere prijs. Uiteindelijk is het belangrijk om goed te kijken naar de verschillende opties voordat je je beslissing neemt en om je te realiseren dat kleiner wonen mogelijk meer voordelen heeft, maar dat het niet betekent dat je noodzakelijkerwijs minder zult betaald voor je huis.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost