De energiebesparing in huizen wordt steeds belangrijker, en met de komst van intelligente energiezuinige ramen krijgen we steeds meer opties om de wereld klimaatneutraal te houden. In deze post wordt dieper ingegaan op hoe we met het slimme inzetten van energiezuinige ramen klimaatneutraal wonen een stap dichterbij kan brengen.
1. Wat zijn slimme energiezuinige ramen?
Slimme energiezuinige ramen zijn ramen met frames gemaakt van geïsoleerde materialen die de warmte binnen houden terwijl het buitenvocht tegenhouden. Ze worden vaak gemaakt door traditionele hout- of kunststoframen te vervangen door een thermisch geëxtrudeerd kunststofram met een efficiëntere thermische isolatie. Hierdoor hebben de ramen een uitstekende energie-efficiëntie die de hoeveelheid warmte die de kamer binnenkomt reguleert.
Vervolgens worden voor de energiebesparingsramen speciale materialen zoals lage-E-coating of gasgevulde spouwen tussen de ruiten toegevoegd. Deze gasgevulde spouwen geven een betere thermische isolatie dan gewone luchtspouwen. Bijvoorbeeld, kamerzijde lage-E-coating houdt grote hoeveelheden warmte binnen als het buiten koud is, terwijl het buitenvocht buiten houdt als het buiten warm is. Daarnaast worden speciale luchtkamer systemen gebruikt om externe hittestralen buiten te houden bij extreem warme klimaten.
- Lage-E-coating – houdt warmte vast in koude omstandigheden
- Gasgevulde spouwen – voor thermische isolatie
- Luchtkamer systemen – houden extreem warmte buiten
2. Hoe helpen slimme energiezuinige ramen bij het creëren van een klimaatneutraal huis?
Slimme energiezuinige ramen zijn een effectief middel bij het creëren van een klimaatneutraal huis. Ze zijn gemaakt om warmte te isoleren en maximale comfort te bieden met minimale energievraag.
Een aantal manieren waarop slimme energiezuinige ramen kunnen helpen bij het creëren van een klimaatneutraal huis zijn:
- Isolatie: Dorpshuizen staan erom bekend veel warmte te verliezen, maar slimme energiezuinige ramen profiteren van speciale isolatiebescherming waardoor er minder warmte verloren gaat, wat ook warmtebehoud bevordert.
- Uitstoot reductie: De luchtvervuiling wordt effectief verminderd door de lagere energievraag, die resulteert uit energiezuinige ramen.
- Geldbesparing: Slimme energiezuinige ramen maken gebruik van energiezuinige technologieën waardoor je meer bespaart op maandelijkse energierekeningen. Ze helpen je ook geld te besparen omdat ze langer meegaan dan ramen zonder isolatie.
3. Welke technologieën maken slimme energiezuinige ramen mogelijk?
Er zijn verschillende technologieën die het mogelijk maken een slim, energiezuinig raam te creëren.
- Geautomatiseerde bedieningssystemen worden gebruikt om vooraf ingestelde boven- en ondergrenzen te bepalen waarbinnen schuif- en draaikiepramen open en dicht kunnen. Deze systemen meten de temperatuur zowel binnen als buiten een gebouw om te helpen de perfecte balans te vinden tussen gemak en energiebesparing.
- Dubbel glas is een energiezuinige oplossing die warmte binnen houdt en de luchtuitwisseling naar buiten vermindert. De lucht tussen het dubbel glas voorkomt dat er hitte in het gebouw verloren gaat.
- Zonwerende coating is een coating die thermische energie absorbeert en de bereikbaarheid van schadelijk ultraviolet licht reduceert. Zonwerende coatings kunnen worden toegepast op ramen om irritants licht en straling te voorkomen.
- Thermische isolatie voorkomt dat warmte uit het binnenste van een gebouw naar buiten wordt geleid. Thermische isolatie is een van de meest effectieve technologieën om de warmte-uitwisseling te verminderen en energiekosten te verlagen.
De verschillende technologieën kunnen samenwerken met programmeerbare logicasoftware om te zorgen voor de beste energie-efficiëntie. Bovendien kunnen slimme ramen worden aangestuurd met gebruikersvriendelijke plattegrondbasisinterfaces, waardoor het gemakkelijk is de opening en het sluiten van ramen te bedienen.
4. Hoe verminderen slimme energiezuinige ramen het energieverbruik?
Slimme en energiezuinige ramen bieden een effectieve manier om het energieverbruik in gebouwen te verminderen. Ze zijn ontworpen om de warmte van de zon te gebruiken om de temperaturen stabieler te maken. Dit betekent dat er minder energie nodig is om de temperatuur in evenwicht te houden.
Met slimme ramen kunnen gebouwen warmte of kou buiten de ruimte houden, afhankelijk van wat er nodig is. De beste optie is om de ramen te ontwerpen met speciale filters waardoor minder warmte of kou door de ramen naar binnen gaat. Deze ramen kunnen ook worden uitgerust met thermisch laminaat wat reflectie mogelijk maakt.
- Tintfilms: Tintfilms helpen verhitten van stralingswarmte van buiten te voorkomen.
- Dubbele beglazing: Dit voorkomt warmteverlies, vooral tijdens koude maanden.
- Thermopane ramen: Deze ramen houden warmte binnen en buiten.
Door slimme energiezuinige ramen te installeren, kunnen gebouwen aanzienlijk energie besparen. Dit maakt het ook veel gemakkelijker om de temperatuur op een comfortabel niveau te houden, vooral tijdens warme of koude seizoenen.
5. Welke voordelen heeft klimaatneutraal wonen?
Klimaatneutraal wonen is een verantwoord alternatief of aanvulling op het klassieke energieverbruik. Met klimaatneutraal wonen ben je klaar voor de toekomst door je verbruik aan elektriciteit en gas tot een minimum te beperken en zelf energie op te wekken. Hierbij kunnen wel voordelen geboekt worden.
- Energiebesparing: Met klimaatneutraal wonen zorg je ervoor dat je minder energie verbruikt. Hierdoor ben je niet alleen bewust bezig met het verminderen van je energieverbruik maar bespaar je ook op de portemonnee.
- Duurzaam wonen: Klimaatneutraal wonen betekent dat je voldoet aan de vereisten op het gebied van duurzame verwoesting van energie. Zo kom je meteen aan de juiste duurzame energiebronnen.
Met klimaatneutraal wonen ben je er zeker van dat je een duurzame energiebron aanboort. Je neemt deel aan de verantwoordelijkheid die je hebt ten aanzien van het milieu. Hierdoor weet ook jij dat je een bijdrage kan leveren in de oplossing van klimaatverandering en draag je bij aan een duurzame toekomst voor iedereen.
6. Wat zijn de kosten van slimme energiezuinige ramen?
De kosten voor slimme energiezuinige ramen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
- Het aantal ramen dat je nodig hebt;
- Hoeveel licht en warmte je naar binnen wil hebben;
- De materialen waaruit je ramen gemaakt worden;
- Het installatieproces.
Over het algemeen kosten slimme energiezuinige ramen meer dan ‘normale’ ramen, maar dit is het geld meer dan waard omdat ze een lange levensduur hebben en je hoge energiebesparingen krijgt. De prijzen kunnen variëren van 150 euro tot 1000 euro of meer per raam, afhankelijk van de kwaliteit en het aantal functies dat je selecteert.
Tip: vergeet niet om te kijken naar het installatieproces voordat je de kosten van slimme energiezuinige ramen bepaalt. Soms kan het installatieproces duurder zijn dan het kosten van het product met zich mee.
Klimaatneutraal wonen staat voor veel mensen bovenaan de prioriteitenlijst. Door slimme en energiezuinige ramen in huis te hebben, wordt dat steeds dichterbij. Door de voordelen op milieu- en energiegebied is dit een goede investering die in de toekomst rendement op kan leveren. Met de technologie van vandaag zijn slimme ramen een stap dichterbij, zodat iedereen kan genieten van een klimaatneutraal huis.