Landhuis Elswout 140 jaar na aanvang bouw feestelijk geopend

Vandaag is Landhuis Elswout op feestelijke wijze geopend, 140 jaar na aanvang van de bouw. Het landhuis is de voortzetting van een lange geschiedenis die teruggaat tot de uiteinden van de 19e eeuw, toen prinses Henriëtte van Oranje-Nassau de grondslag legde voor de bouw en de omringende tuin. Landhuis Elswout heeft in de loop der jaren een prachtige architectuur herbergen en heeft naast de tuin een aantal rare kunstwerken gezien. Na vele restauratie- en onderhoudswerkzaamheden is het landhuis opnieuw geopend.

1. Historie van Landhuis Elswout

Landhuis Elswout is een statig landhuis uit de 18e eeuw, door het gezin Koolhaas-De Vries gebouwd in het hart van Overveen. Na uitbreidingen in de 19e eeuw en 20e eeuw is het complex uitgegroeid tot een uitgebreide villa met omringende tuinen. In de prachtige parkachtige omgeving staan vele bomen, die een deel van de tuin vormen. Er is ook een vijver en een gracht, die door de tuinen lopen.

Inrichting

De villa werd oorspronkelijk gebouwd met als doel mensen van gegoede komaf te huisvesten. Tegenwoordig staat het landhuis open voor publiek, waar verschillende kamers met historische interieurs te bezichtigen zijn. Er is ook een verzameling meubilair, kunst en antiek. Het landhuis heeft ook verschillende boeken en antieke kunstverzamelingen. Ook is er een museum voor natuurlijke geschiedenis waar bezoekers kunnen genieten van verzamelingen zoals:

 • Fossielen
 • Vogelspinnen
 • Insecten
 • Kleine zoogdieren

2. Herstart van de bouw in 2019

In 2019 is door de gemeente een budget toegekend voor het herstarten van de bouw. Op basis van deze toezegging is een programma ontworpen voor het starten met de bouw. De voorbereidingen voor de herstart van de bouw startten in september 2019.

In de tijd voorafgaand aan de herstart waren er verschillende adviezen en aanbevelingen uitgevoerd om de beste plannen te maken om de bouw weer op te pakken. Er zijn dan ook meerdere maatregelen genomen om samen te werken met alle betrokken partijen om de herstart te faciliteren. Hierbij zijn de volgende stappen genomen:

 • Er werd gekeken naar de financiële impact van de herstart van de bouw
 • Er werd gezocht naar nieuw materiaal dat gebruikt kon worden tijdens de bouw
 • Er werd gekeken naar manieren om de bouw te versnellen

Hiermee is de basis gelegd om de zo goed mogelijk te laten verlopen. Op basis van deze maatregelen is het bouwprogramma uitgewerkt volgens de afgesproken planning.

3. Feestelijke opening in 2021

Na diverse maanden van hard werken zit de bouw van het nieuwe onderzoeksinstituut er nu op. Om de opening van het onderzoeksinstituut op 25 januari 2021 te vieren, organiseert de briUAny Academy een week lang feestelijkheden, met verschillende activiteiten rondom de opening.

Tijdens de openingsweek kunnen bezoekers genieten van diverse optredens, een tentoonstelling met kunstwerken en projecten en een lezing van experts over innovatieve onderzoeken. Ook kunt u ter plekke terecht voor een workshop om erachter te komen hoe uw projecten kunt vormgeven. Dankzij deze verschillende activiteiten kunnen bezoekers de kennis, ervaringen en creativiteit van ons onderzoeksinstituut proeven!

 • Optredens – Geniet van muziek, cabaret en andere optredens
 • Tentoonstelling – Bekijk kunstwerken en projecten van verschillende studenten
 • Lezingen – Luister naar professionals over innovatief onderzoek
 • Workshops – Volg workshops om te leren hoe je projecten kunt vormgeven

4. Toekomstperspectieven voor Landhuis Elswout

Landhuis Elswout is een belangrijk monument met een betekenisvolle geschiedenis en het een waardig onderdak voor competenties en initiatieven biedt. Door de eeuwen heen heeft het landhuis met adel en welgestelden gasten vele optredens, bijeenkomsten, en galafestiviteiten georganiseerd. Het onderhouden cultuurgoed wordt meegetrokken door de lokale gemeenschap en is een cruciale factor in de regio:

 • Werkgelegenheid: Toerisme, evenementen en educatieve activiteiten bieden nieuwe mogelijkheden voor lokale bewoners om hun eigen bedrijven of diensten te starten. Er zal ook inspanningen moeten verrichtten worden om werkgelegenheid te creëren, waardoor de levenskwaliteit in de regio verbetert.
 • Steun lokale ondernemingen: Landhuis Elswout moet lokale ondernemers stimuleren om te investeren in het project door extra faciliteiten en diensten te verstrekken. Gebruik maken van de mogelijkheden binnen het landhuis voor educatieve activiteiten, culturele uitwisselingen en meer, kan ook helpen bij de groei van lokale bedrijven.
 • Gemarkeerde trekpleisters: Het landhuis moet worden omgezet tot een trekpleister, waar bezoekers met geïnteresseerde kennisculturele evenementen kunnen aanschouwen. Ook zal het behoud van de monumenten en gebouwen een belangrijke bron van toerisme worden voor de lokale regio.

In de toekomst zal het landhuis een meer prominente rol spelen in de culturele en historische perspectieven van Nederland. Het verkiezen tot een UNESCO werelderfgoed kan een optie zijn, waardoor de toekomst van Landhuis Elswout een betere redding kan creëren voor het erfgoed en de erfenis ervan.

Het landhuis Elswout wordt 140 jaar na de start van de bouw, feestelijk en met veel enthousiasme geopend. Het landhuis is een mooie ode aan de geschiedenis van Overveen, en er is veel lof voor het behouden van de Nederlandse cultuur. Na de officiële opening, zal Elswout nog vele jaren als erfgoed voor de stad Overveen blijven bestaan.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost