Nederlanders met verhuiswens somber over hun kansen

Het is veelvuldig bekend: op de woningmarkt is het dweilen met de kraan open. Vooral voor mensen die hun oude woning willen verlaten voor een andere, vaak grotere woning, is er nauwelijks enige ruimte. Uit cijfers blijkt dat Nederlanders met een verhuiswens somber zijn over hun kansen. In deze artikel zullen we bekijken hoe de situatie op de woningmarkt er precies uitziet voor deze groep en wat er gedaan kan worden om de situatie te verbeteren.

1. Nederlanders met een verhuiswens

Er zijn een aantal manieren waarop Nederlanders hun verhuiswens kunnen verwezenlijken. Hieronder vind je een lijst met punten die de voornaamste zijn:

 • Huurwoning – Ga naar een lokale makelaar en bekijk de beschikbare panden in het gebied. Sluit een huurcontract af met de verhuurder of makelaar.
 • Kopen van een woning – Begin uw zoektocht naar een geschikte woning met behulp van een makelaar. Overweeg tevens de aanschaf van een bestaande woning of het bouwen van een nieuwe woning.
 • Verhuislift – Contracteer een betrouwbare verhuisbedrijf dat ervaring heeft met het verplaatsen van meubilair en huishoudelijke items.

Wanneer je je verhuiswens hebt verwezenlijkt, berekent de Belastingdienst welke verhuiskosten je mag verrekenen. Deze kosten mogen volledig of gedeeltelijk worden verrekend met de belastingen die jaarlijks worden betaald. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Belastingdienst.

2. Uitdagingen bij het verhuizen

Verhuizingskosten
De kosten van een verhuizing kunnen flink oplopen, afhankelijk van het aantal spullen dat je wilt verhuizen, de afstand die je moet afleggen en de verhuizers die je inhuurt. Het is belangrijk dat je hierbij rekening houdt met je budget. Zo is het verstandig om een gedetailleerd onderhoud over alle verhuiskosten op te stellen, inclusief onvoorziene kosten zoals bijvoorbeeld opslagkosten of extra verhuishulp.

Tijdsdruk
Het verhuizen naar een ander huis kan soms een stressvol proces zijn. Het kan veel moeite kosten om alles voor de verhuizing geregeld te krijgen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de tijdsdruk; bijvoorbeeld als je meubelstukken moet demonteren, inpakken en verplaatsen. Het is daarom belangrijk dat je een plan maakt van hoe je alles efficiënt aanpakt. Daarnaast kun je ook hulp vragen aan je familie of vrienden om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 • Zorg voor een gedetailleerde kostenoverzicht
 • Maak een plan en houd rekening met de tijdsdruk
 • Vraag hulp bij je omgeving

3. Somberheid van Nederlanders over hun verhuiskansen

Er is in Nederland een brede somberheid onder de bevolking over hun persoonlijke verhuiskansen. Veel mensen voelen zich hopeloos, doodsbang, gevangen in hun omstandigheden, met weinig keuze om te verhuizen.

Hier zijn enkele redenen waarom veel Nederlanders somber zijn over verhuizing:

 • Hoge kosten – Verhuizen is duur, vooral als je van plan bent om te emigreren, en veel mensen hebben het geld niet om de verhuizing te betalen
 • Uitdagingen bij het zoeken naar werk – er kunnen taal- en cultuurverschillen zijn, en er kan lokaal gebrek aan goede banen zijn
 • Hechte banden met huidige woongebieden – veel mensen voelen emotionele banden met de plaats waar ze wonen en hebben banden met anderen uit hun gemeenschappen, zoals vrienden, familie en religieuze gemeenschappen

Hoewel er veel voordelen zijn aan verhuizen, zijn deze vaak niet genoeg om de angst, de spanning of de somberheid over verhuizing bij Nederlanders te overwinnen.

4. Oplossingen voor Nederlanders met een verhuiswens

Er zijn verschillende oplossingen voor Nederlanders die een verhuiswens hebben.

 • Verhuizen als een koppel: Wanneer een stel een verhuiswens heeft, kunnen ze samen een plan opstellen. Bespreek je verhuisplannen met je partner en noteer wat jullie willen bereiken. Zo kunnen jullie werken aan een haalbaar verhuisplan.
 • Verhuizen als gezin: Verhuizen met je gezin vereist meer voorbereiding dan wanneer je als koppel een verhuiswens hebt. Stel voor iedereen in het gezin een plan op. Zo weten jullie precies wat jullie kunnen verwachten bij de verhuizing.

De volgende stap bij het opstellen van een verhuisplan is het verzamelen van informatie. Je kunt informatie vinden over alles wat met de verhuizing te maken heeft: van de kosten tot de benodigde tijd en de vereisten voor verhuizing in het gewenste gebied. Bespreek deze informatie met je partner of gezin en stel een plan op dat bij jullie verhuiswens past.

We zagen dat Nederlanders met een verhuiswens niet optimistisch zijn over hun kansen. Ze zijn vooral bezorgd over financiële en economische beperkingen. Daarom is het belangrijk dat beleidsmakers en huiseigenaars structureel inzetten op realiseren van meer betaalbare woningen, zodat Nederlanders ook met een verhuiswens hun toekomstige woning kunnen vinden.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost