Nieuwe klimaatvriendelijke woonwijk krijgt eerste residentieel BEO-veld van Kruisem

De stad Kruisem is de eerste stad in België die een nieuw klimaatvriendelijk woonproject lanceert. Dit project omvat de integratie van een residentiële ‘Blue Energy Operator’ (BEO) -technologie, een duurzame en toekomstgerichte manier voor mensen om energie op te wekken, op te slaan en te verhandelen. De unieke uitdagingen van dit initiatief zullen worden onderzocht in dit artikel, alsmede de voordelen die de technologie met zich meebrengt.

1. Grootschalige energie-efficiëntieproject in Kruisem

Het stadsbestuur van Kruisem heeft een reeks energie-efficiënte maatregelen aangekondigd, om haar inwoners te helpen voordelig en duurzaam te leven. De plannen omvatten het op te richten van een integratiefonds, alsook het implementeren van nieuwste technologieën.

De overheid subsidieert daarom een aantal grootschalige projecten op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Verbruiksmeters: Huishoudens en bedrijven kunnen real-time verbruiksmeters aanvragen om hun energieverbruik gemakkelijk te kunnen volgen.
 • Duurzame energiebronnen: De installatie van zonnepanelen en windmolens op grote schaal om energie op te wekken.
 • Gecertificeerde energie-efficiënte producten: Kruisem omvat keurmerken voor producten die voldoen aan bepaalde energiestandaarden.
 • Vakkundig onderhoud: Kruisem faciliteert vooronderhoud aan huizen en installaties, waarmee er energie en geld bespaard kan worden.

Deze projecten helpen Kruisem om te voldoen aan de duurzaamheidsafspraken en hebben tot doel de energie-efficiëntie te verbeteren. De gemeente roept haar inwoners op om mee te doen aan de projecten en een verschil te maken.

2. Nieuwe woonwijk krijgt eerste residentiële BEO-veld

In de nieuwe woonwijk rondom Amsterdam ontvangt de eerste bewoner een BEO-veld. Dit veld maakt gebruik van energie opgewerkt uit de zon, wind, omgevingswarmte en restwarmte die gebruikt wordt om de nieuwe bewoners te verwarmen en te koelen.

Het BEO-veld is onderdeel van een gemengde energie-oplossing die is ontworpen voor duurzaam energiegebruik, waardoor bewoners kunnen rekenen op lagere energierekeningen, een sunere leefomgeving en een betere luchtkwaliteit. Het BEO-veld kan worden gebruikt voor de verwarming en koeling van meerdere woningen en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Zonnecollectoren
 • Windmolens
 • Omgevingswarmtepompen
 • Restwarmte-uitwisselaar

Het BEO-veld is ontworpen om de bewoners te voorzien van duurzame energie zonder het lokale milieu te belasten en is tevens vrij van schadelijke emissies en giftige stoffen. Het veld biedt ook een goede balans tussen het gebruik van hernieuwbare energie en het gebruik van conventionele energiebronnen. Bovendien heeft de nieuwe woonwijk een laag energieverbruik, waardoor de bewoners goedkoper energie kunnen consumeren.

3. Voordelen van een slim BEO-veld

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een slim BEO-veld in uw bedrijf. Hieronder staan de belangrijkste voordelen beschreven.

 • Een verbeterde efficiency: Door een slim BEO-veld te implementeren, kunnen werkzaamheden die eerder handmatig uitgevoerd moeten worden nu automatisch gedaan worden. Hierdoor worden tijd en middelen bespaard.
 • Een betere klantgerichtheid: De implementatie van een slim BEO-veld levert directe voordelen op voor de klant. Processen worden versneld en klanten kunnen snel met informatie worden bediend. Dit verbetert de tevredenheid van klanten en draagt bij aan een positieve bedrijfsimago.

Met een slim BEO-veld kunt u ook veel gegevens verzamelen over de verkoop- en marketingactiviteiten van uw bedrijf, wat ook een voordeel is. Dit helpt bij het begrijpen van de behoeften van uw klanten en helpt bij het ontwikkelen van effectieve marketingstrategieën. Bovendien kunt u met deze gegevens gerichte aanbiedingen doen volgens het bedrijfsprofiel van uw klanten.

4. Hoe Komt Kruisem Klimaatvriendelijke Wonen Closer?

Veranda en energiezuinige technologieën

Kruisem klimaatvriendelijk wonen wordt niet alleen bereikt door ervoor te zorgen dat het dak volledig is geïsoleerd. De voorgevel en veranda zijn ook belangrijke factoren die meewerken aan de beperking van de energiekosten. Glas-in-loodramen zorgen voor veel warmte-isolatie, maar bovendien zijn er ook veel innovatieve technologieën.

 • Er zijn warmtewisselaars die de warmte van airconditioning omzetten in warmte voor het water systeem en in zomermaanden kou om de woning te koelen.
 • Er zijn geavanceerde verwarmings- en ventilatiesystemen die de temperatuurregeling op verschillende niveaus toestaan, waardoor geen warmte verspild wordt.

Duurzame en milieuvriendelijke materialen toe te passen

Als het gaat om duurzame materialen, zouden natuurlijke materialen zoals bamboe en keramiek uitgebreider moeten worden toegepast. Bovendien kunnen verschillende alternatieve materialen, variërend van leemsteen tot beton, worden gebruikt om een ​​energiescherm te maken. Het pompen en circuleren van buitenlucht voor verwarming en koeling in de woning wordt bereikt door middel van een luchtkanaal dat is aangelegd tussen de buitenmuren en het plafond. Er zijn ook veel installaties waarbij materialen met een lage warmtegeleiding worden gebruikt.

Bijkomend eindeloos toe te passen materialen gaan ook gepaard met duurzame verlichting. LED verlichting kost veel minder energie, is duurzamer en kan zowel binnen- als buiten de woning worden toegepast. Ook hier zijn er veel opties zoals intelligente dimmers waarmee je automatisch de juiste omgevingsbelichting krijgt.

De toekomst van deze nieuwe klimaatvriendelijke woonwijk ziet er veelbelovend uit met de aanleg van hun eerste residentiële BEO-veld. Het biedt de omgeving niet alleen een veel energie-efficiëntere en duurzamere manier van verwarmen, maar de bijkomende milieuvoordelen laten duidelijk zien dat deze woonwijk tegenwoordig bekend staat als duurzaam en milieuvriendelijk. Alleen al door het gebruik van een BEO veld kan er een substantiële bijdrage worden geleverd aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De stad Kruisem is ervan overtuigd dat de toekomst van de stad begint bij duurzame maatregelen zoals het gebruik van BEO-velder.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost