Opnieuw record aan verkochte miljoenenwoningen in België

In 2019 registreerde België een nieuw record aan verkochte miljoenenwoningen. De woningmarkt in België is ongekend sterk, en het aantal luxe miljoenenwoningen dat werd verkocht, is hoger dan ooit. In dit artikel gaan we in op deze trends, en kijken we naar de voorspellingen voor de toekomst.

1. Verklaring voor het records aantal verkochte miljoenenwoningen in België

België heeft afgelopen jaar een recordaantal miljoenenwoningen verkocht. Aan de basis hiervan liggen verschillende factoren.

Economische situatie
Ten eerste speelt de overkoepelende economische situatie een belangrijke rol. We zien momenteel een algemene stijging in economische activiteit, wat resulteert in meer verkoopkansen en betere financiële middelen voor potentiële kopers. Bovendien spelen financiële stimuleringsmaatregelen van de overheid ook een rol bij het toegenomen aantal verkochte miljoenenwoningen.

Verbeterde kredietomstandigheden
Ten tweede hebben hervormingen van de kredietomstandigheden, geïnitieerd door financiële toezichthouders, de mogelijkheid van een huis gekocht met een lening aanzienlijk vergroot. Banken en financiële instellingen hebben meer vertrouwen gekregen om leningen toe te staan en kopers hebben meer mogelijkheden om een huis te kopen met een lening.

 • Stijging in economische activiteit
 • Financiële stimuleringsmaatregelen van de overheid
 • Hervormingen van de kredietomstandigheden

2. Economische voordelen bij verkoop van miljoenenwoningen

Het verkopen van miljoenenwoningen biedt een aantal economische voordelen die zowel consumenten als verkopers ten goede komen.

 • Meer waarde voor de consument: miljoenenwoningen hebben meer luxe, moderne voorzieningen, waardoor ze een hoger prijskaartje hebben. Op de lange termijn resulteert dit in meer waarde voor consumenten die een miljoenenwoning kopen.
 • Hogere opbrengsten voor verkopers: miljoenenwoningen kunnen kopers aanzetten tot een veel hoger bod, waardoor verkopers meer winst behalen dan bij reguliere woningen.
 • Verduurzaming van de markt: door de verkoop van miljoenenwoningen wordt de neiging van consumenten om extra geld te investeren in duurzame woningen gestimuleerd. Omwille van esthetische en duurzaamheidsredenen zal de verkoop van miljoenenwoningen een vrij consistente stijging ervaren.

Als gevolg hiervan zal het verkopen van miljoenenwoningen de economie in zijn geheel stimuleren. Meer mensen worden aangemoedigd om in duurzame woningen te investeren, wat op zijn beurt een groei zal genereren in de markt voor energiezuinige producten en diensten.

3. Toekomstige marktontwikkelingen voor het Belgische vastgoed

België staat bekend om zijn verscheidenheid aan kosteneffectief vastgoed. Er is veel potentie in de markt voor verdere ontwikkeling, waaronder:

 • Flexibele huurcontracten: Veel verhuurders bieden tegenwoordig flexibele onderhandelbare huurcontracten aan, waardoor woningen veel eenvoudiger op de markt te brengen zijn. Dit maakt het voor toekomstige investeerders veel eenvoudiger om investeringen te doen.
 • Ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid: Duurzaamheid gaat de komende jaren een grote rol spelen bij de vastgoedontwikkeling in België. Er zal een toenemende vraag naar energiezuinigere en milieuvriendelijke gebouwen komen.
 • Verhoogde toewijzing van subsidies: Er worden steeds meer subsidies toegekend om vastgoedontwikkelingen te stimuleren. Dit biedt investeerders meer financiële steun om investeringen op lange termijn meer rendabel te maken.

Bovendien verwachten veel experts dat de komende jaren zullen zien dat er meer private geldschieters op de markt komen. Dit zal de financiële druk van banken verlichten en het voor ontwikkelaars makkelijker maken om leningen te verkrijgen.

4. Hoe kunnen investeerders profiteren van de hogerwaardige vastgoedmarkt in België?

Investeerders kunnen op verschillende manieren profiteren van de hogerwaardige vastgoedmarkt in België. De Bel20 is een goed voorbeeld van een index die spiegelt aan de sterkte van de sector.

Daarnaast bieden investeerders mogelijkheden om te profiteren van het stijgende aantal investeerders in de markt. Verschillende proceduren kunnen aangewend worden zoals:

 • Investeringen in onroerend goed via een professionele vastgoedfonds.
 • Beleggingen in particuliere vastgoedprojecten.
 • Directe investeringen in vastgoed.
 • Investeren in vastgoedfondsen.

Het voordeel van investeringen in de sector is dat er veel opties zijn voor investeerders om hun portefeuille uit te breiden en geld te verdienen. Daarnaast is het belangrijk dat beleggers hun competenties kennen en de risico’s van elk investeringsmiddel begrijpen, zodat ze de beste investeringen kunnen maken.

De recordaantallen van verkochte miljoenenwoningen is een goed voorteken dat de economische prestaties in België sterk verbeterd zijn. Door de toename van de volatiliteit en de oplopende prijzen zijn er meer woningen die de miljoenenprijzen bereiken. Hoewel de sector waarschijnlijk zijn piek heeft bereikt en de verkoopcijfers waarschijnlijk zullen dalen, is het duidelijk dat de woningmarkt op een goede weg is.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost