Prefab Dakkapellen versus Traditionele Dakkapellen: Een Vergelijking

Een dakkapel is een uitbreiding van het dakluik, waardoor een woning meer licht, frisse lucht en extra ruimte biedt. Dakkapellen kunnen worden gebouwd met de traditionele of prefab methoden. In deze vergelijkende analyse bekijken we de voordelen en nadelen van traditionele versus prefab dakkapellen.

1. Wat is een prefab dakkapel?

Een prefab dakkapel is een type dakkapel dat uiteindelijk is samengesteld uit prefab elementen. Deze elementen worden door een professioneel productiebedrijf gefabriceerd uit hoogwaardige materialen. Na het samenstellen worden de elementen bij de klant thuis afgeleverd en, afhankelijk van het type prefab dat is gekozen, door een professionele loodgieter of timmerman geïnstalleerd.

Voordelen van een prefab dakkapel zijn onder meer:

 • Korte montagetijd – Door de klaar-thuis-service van de prefab dakkapel, hoeven de elementen met elkaar bevestigd en geïnstalleerd te worden, waardoor het een eenvoudige en efficiënte installatie is.
 • Hoge kwaliteit materialen – De componenten van de prefab dakkapel worden geproduceerd met hoogwaardige materialen, waardoor het een duurzame oplossing is.
 • Geringe kosten – Doordat al het productiewerk al bij het fabrieksbedrijf wordt uitgevoerd, kunnen klanten meestal profiteren van veel lagere kosten met prefab elementen dan bij traditioneel bouwen.

2. Voordelen en nadelen van prefab dakkapellen

Prefab dakkapellen zijn razend populair geworden vanwege de unieke combinatie van voordelen:

 • Ze zijn relatief kosteneffectief;
 • Ze garanderen een goede isolerende waarde;
 • Ze zijn meestal gemakkelijk te plaatsen.

Toch moeten er ook enkele nadelen in acht worden genomen, zoals:

 • Prefab dakkapellen zijn niet geschikt voor alle bouwstijlen;
 • Het materiaal waaruit ze bestaan is meestal niet zo duurzaam;
 • Ze hebben een kortere levensduur.

3. Voordelen en nadelen van traditionele dakkapellen

Traditionele dakkapellen brengen veel voordelen en nadelen met zich mee voor uw gebouw. Eerst hebben we de voordelen:

 • Verhoogde esthetiek – Traditionele dakkapellen brengen een klassieke en elegante uitstraling mee die past bij de meeste woningen.
 • Hoogwaardige isolatie – Dankzij extra isolatie die sorpt aan de buitenkant van het pand, brengen traditionele dakkapellen een betere warmte-isolatie met zich mee.
 • Vezelspouwconstructie – Traditionele dakkapellen hebben een robuuste, zichtbaar houten structuur die je alleen bij deze constructie vindt.

Aan de andere kant bevatten traditionele dakkapellen ook nadelen, waaronder:

 • Hogere kosten – De aanschaf van traditionele dakkapellen is duurder dan andere systemen door de kosten voor de productie ervan.
 • Lastiger te installeren – Traditionele dakkapellen zijn ook lastiger om te installeren omdat de structuur kwetsbaar kan zijn.
 • Minder flexibiliteit – Met dezelfde structuur is het moeilijk om aanpassingen neer te zetten. U moet net zorgen dat de kapel precies past bij uw ontwerp.

4. De conclusie: prefab dakkapel of traditionele dakkapel?

Bij het kiezen tussen een prefab dakkapel en een traditionele dakkapel ligt het antwoord niet zozeer bij het soort kapel, maar bij uw budget, snelheid van plaatsen en uw voorkeur voor stijl. De uiteindelijke keuze gaat dus om persoonlijke voorkeur.

Een prefab dakkapel is meestal goedkoper, eenvoudiger te installeren en is sneller beschikbaar dan een klassieke dakkapel. Deze kapel is vaak al geïsoleerd, waardoor het energieverbruik laag is. De esthetiek is echter niet zo goed als die van een traditionele kapel. Een traditionele dakkapel is meestal duurder, maar kan een uitstekende toevoeging zijn aan het algehele uiterlijk van uw huis. Het installeren kan ook lastiger zijn, maar met de juiste handleiding en professionele hulp zal allesen acceptabel verlopen.

 • Prefab dakkapel: Goedkoper, eenvoudiger te installeren, beschikbaar, geïsoleerd, esthetiek is matig.
 • Traditionele dakkapel:Duurder, prachtige esthetiek, installatie kan lastig zijn.

Prefab dakkapellen of traditionele dakkapellen: het kiezen tussen deze twee opties is niet makkelijk. Beide hebben hun sterke punten, en weten hun eigen voordelen aan te bieden. Het is aan jou om uit te zoeken welk type dakkapel het best bij jou past, rekening houdend met je budget en je esthetische wensen. Maak je keuze met zorg en bereid je voor op een eenvoudige en leuke dakrenovatie!

DIY kan leuk zijn, maar het is sterk aan te raden om hulp van een ervaren dakwerker te zoeken voor je renovatie. Gelukkig kun je op websites als Hirsadak.nl de beste vakmensen vinden om jouw dakkapel te plaatsen.

Het is belangrijk dat je precies weet wat je hebt gekocht, vooral als je een prefab dakkapel koopt. Als je hier op let, kan je zeker zijn dat je een goede keuze maakt. Neem voor meer informatie contact op met jouw lokale dakwerker, of met een adviseur van Hirsadak.nl.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost