De energietransitie die Nederland op dit moment doormaakt is een genot om te volgen, met interessante veranderingen die in de middellange termijn tot stand zullen komen. Een nieuwe technologie die deel uitmaakt van de veranderingen is dat PXL, een bedrijf dat energie opslaat, zelf energie op gaat slaan. In dit artikel zullen we ingaan op hoe PXL deze technologie inzet bij het creëren en opslaan van energie.
1. Wat is PXL?
PXL, oorspronkelijk bekend als Hogeschool PXL, is een universiteit die in 1985 is opgericht. De instelling is gevestigd in Hasselt, België met een campus in Leuven. PXL biedt verschillende programma’s aan, waaronder bachelor, master en doctorstitels in alle belangrijke studiesdisciplines.
Dit universiteit onderscheidt zich door involveren traditionele en digitale leermethoden, onder andere:
- Online leren: PXL heeft een volledig e-learningplatform waar studenten toegang kunnen krijgen tot cursussen, syllabi, online discusies en sessies met leraren.
- Interactief leren: PXL begeleidt studenten die samenwerken in virtuele projectgroepen of peer-to-peer interacties op het plein.
- Professionele vaardigheden coaching: PXL biedt studenten coaching vaardigheden om ze voor te bereiden op het vinden van een baan.
2. De voordelen van zelf geproduceerde energie ten opzichte van gekochte energie
Energie is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven en een duurzaam alternatief voor energiebronnen zoals aardolie, is een must voor de toekomst. Een van die duurzame energiebronnen is het produceren van energie uit onze huizen. Hierbij zijn er twee mogelijkheden om energie te leveren: zelf geproduceerde energie en gekochte energie. Hieronder zullen aan bod komen:
- Kostenbesparing: Energie die u zelf produceert, kost veel minder geld dan energie die u van energiebedrijven koopt. U bespaart op uw energierekening omdat u geen energiebedrijf nodig heeft om uw elektriciteit te leveren.
- Geen afhankelijkheid: Gekochte energie is afhankelijk van de prijs, bij zelf geproduceerde energie hebt u hier geen last van. U bent eigenaar van uw energieproductie en bent niet afhankelijk van de energieprijzen.
- Duurzaamheid: Zelf geproduceerde energie is veel duurzamer dan het kopen van energie. Uw energie is afkomstig van natuurlijke bronnen zoals zon, water of wind, in plaats van energie die wordt geproduceerd door vervuilende fossiele brandstoffen.
Daarnaast biedt zelf geproduceerde energie nog meer voordelen. U kunt bijvoorbeeld batterijen toevoegen om energie op te slaan. Hierdoor heeft u stroom zelfs als er geen zon of wind is. Ook heeft de overheid belastingvoordeel programma’s voor mensen die energie opwekken voor hun eigen gebruik. Al deze voordelen maken zelf geproduceerde energie aantrekkelijker vergeleken met energie die wordt gekocht van energiebedrijven.
3. PXL slaat eigen energie op met zonnepanelen
PXL heeft veel voordeel van het gebruik van zonnepanelen:
- Het produceert schone, duurzame en betaalbare energie;
- Het helpt energie-installaties te verminderen;
- Het draagt bij aan het verminderen van de CO2-voetafdruk.
Zonnepanelen zijn eenvoudig te installeren op alle soorten eigendomsreten, zowel bedrijfs- als particuliere. PXL biedt begeleiding bij het installeren van de panelen en het onderhoud ervan. Bovendien bieden zij klantenkortingen en andere financiële incentives om de kosten laag te houden.
4. De impact van het project op de lokale samenleving
Het project had een positief effect op de lokale samenleving. Om te beginnen werkten verschillende betrokkenen samen aan het succesvol uitvoeren van het project. Inwoners van de gemeenschap werden betrokken bij het geven van input en voorzieningen voor de activiteiten die het ondersteunden. Dit resulteerde in een diepere betrokkenheid bij de lokale gemeenschap.
Daarnaast had het project ook een economisch effect op de gemeenschap. Er werden tal van werkgelegenheidsmogelijkheden gecreëerd voor lokale inwoners, waardoor de inkomensniveaus van het gebied toenamen. Ook werd geld besteed door de projectpartijen aan lokale leveranciers en diensten, waardoor ook de economie in het gebied werd gestimuleerd.
- Samenwerking - Betrokkenbare inwoners, die deelnamen aan het project en input gaven,
- Werkgelegenheid – Een aantal werkgelegenheidsmogelijkheden werden gecreëerd.
- Economische Impact – Leveranciers en diensten waar geld aan uitgegeven werd, om de economie te stimuleren.
5. De financiële voordelen van zelf opgeslagen energie voor PXL
Energieopslag door PXL
Het is mogelijk voor PXL om energieopwekking en -opslag te combineren met hun opwekking voor energievriendelijke producten en diensten. Door opgeslagen energie, verkregen uit duurzame bronnen, kan PXL flexibeler omgaan met energievraag. Hierdoor kunnen ze efficiënter inspelen op energiebehoeften, waardoor de financiële gezondheid van PXL wordt gestimuleerd.
Hieronder een aantal voordelen van energieopslag voor PXL
- Met energieopslag kan PXL energievraag aanpassen volgens marktprijzen, waardoor ze hun energieverbruik kunnen verminderen.
- Door hun energieopslagecapaciteit te verhogen, kan PXL meer duurzame, goedkoop opgewekte energie uit hun netwerk halen.
- Het verhogen van de beschikbare opslagcapaciteit verbetert de kwaliteit van de energie die door PXL geproduceerd en opgeslagen wordt.
- Stroomopslag maakt het mogelijk voor PXL om de kosten voor het opwekken van energie te verlagen en tegelijkertijd hun voordeel uit het gebruik van duurzame energie te verhogen.
PXL kan aanzienlijke voordelen behalen door energieopslag te integreren in hun bedrijfsstrategie. Door opgeslagen energie kan PXL hun operationele kosten verlagen, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen, de betrouwbaarheid en stabiliteit van hun energienetwerk verbeteren en een duurzamer ledenbestand helpen ontwikkelen. Daarnaast verlaagt de noodzaak van het gebruik van energiefaciliteiten met een hoge emissie
6. De uitdagingen waar PXL tegenaan loopt bij het opslaan van eigen energie
Net als bij elke technologische innovatie staan er verschillende technische uitdagingen voor PXL voorop bij het opslaan van energie. De volgende factoren spelen een rol bij de technische uitdagingen:
- Hoeveelheid opslagruimte: Afhankelijk van de gekozen techniek zal PXL voldoende opslagcapaciteit moeten hebben om de opgeslagen energie vast te houden.
- Schakelinfrastructuur: Alsmede het vermogen om de opgeslagen energie in een elektrisch circuit of net te schakelen en te verrijken.
- Kosten efficiency: Technologieën die uitstoten CO2 en andere verontreinigende stoffen moeten worden verminderd en de uitstoot van de technologie moet zo efficiënt mogelijk worden gemaakt.
Naast de technische uitdagingen voor PXL dragen ook economische, politieke en regulatoire factoren bij aan de drempel voor het opslaan van energie. De kosten van opslag van energie moeten structureel aan de markt worden aangeboden om een interessant aanbod te creëren. Bovendien moeten er regelgevingen worden goedgekeurd die energieopslagtechnologieën en schakelanalyses geschikt maken voor commerciële toepassingen. Al deze factoren samen vormen de uitdagingen waar PXL mee te maken heeft bij het opslaan van energie.
PXL doet zichzelf daarmee een groot plezier, want ze helpen zo het milieu te beschermen en verminderen hun afhankelijkheid van fossiele energie. Het is aan te raden om te voorkomen dat je afhankelijk bent van fossiele energie, vooral als je bezig bent met het creëren van duurzame energie. Dit is slechts een kleine stap voor PXL op weg naar duurzame energie.