Streetart project als statement om woningnood in steden op te lossen

Door de vergrijzing en stedelijke mobiliteit neemt overal ter wereld de druk op woningen toe. Streetart projecten kunnen een positieve bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood in steden. In dit artikel staan ​​we stil bij de vele voordelen van deze projecten en bespreken we hoe ze door overheden kunnen worden gebruikt om woningnood te verlichten in de steden.

1. Woningnood in steden: Streetart project als antwoord

Streetart projecten hebben de afgelopen jaren vorm gekregen als antwoord op woningnood in steden. Het doel van deze projecten is om mensen die op straat wonen of op het oog mensenzonder-dak, door middel van een toegankelijk kunstplatform te voorzien in een betaalbare woonruimte.

De diensten die door deze projecten worden aangeboden, bieden veel mensen de mogelijkheid om betaalbaar te wonen. Deze diensten omvatten:

 • Het verstrekken van artistieke diensten, zoals het verstrekken van lessen in kunst, het organiseren van kunst- en cultuurprojecten en presentaties, alsmede het ondersteunen van kunstenaars.
 • Het faciliteren van betaalbare woningen door het huren of verhuren van woningen aan gereduceerde prijzen.
 • Het verzorgen van technische diensten, zoals het repareren van hulpmiddelen, het onderhouden van elektrische en sanitaire installaties, het verstrekken van technische ondersteuning aan bewoners en het beheren van huisvestingsvraagstukken.

Uiteindelijk hebben deze projecten geleid tot het verbeteren van de kwaliteit van leven van veel mensen door hen betaalbaar onderdak te bieden. Daarnaast verbeteren de projecten ook de leefomgevingen van steden, waardoor steden een veiliger en gezonder leefgebied voor hun bewoners kunnen bieden.

2. Voordelen van een streetart project

Streetart projecten laten steden en gemeenschappen stralen met kleuren en creativiteit. Hieronder zijn enkele van de voordelen van een dergelijk project:

 • Vernieuwing en verjonging: Street art kan een oude of vervallen omgeving voorzien van creatieve en toegankelijke kunst waardoor het gebied een nieuwe uitstraling krijgt.
 • Boost lokale economie: Streetart projecten kunnen een boost geven aan de lokale economie door toeristen naar het gebied te trekken met het zelfgemaakte en unieke kunstwerk.
 • Educatief: Streetart projecten kunnen gebruikt worden om lokale kunstenaars aan te moedigen hun talenten te delen met de gemeenschap in tegenstelling tot traditionele kunsteducatie.

Daarnaast kunnen streetart projecten een brandend platform zijn voor nieuwe ideeën, concepten en kunstuitingen. Het is een kans om een onmisbaar cultureel erfgoed te creëren voor toekomstige generaties. Streetart projecten helpen ook om verschillende gemeenschappen samen te werken aan het realiseren van het eindresultaat – iets waar iedereen trots op kan zijn.

3. Realiseren van een streetart project: Stappenplan

Stap 1: Briefing
Om een goed streetart project te realiseren moet je eerst bepalen welk resultaat je ermee wilt bereiken. Afhankelijk van de situatie en behoeftes van de klant en omgeving kost deze stap meestal de meeste tijd en aandacht. Je moet bijvoorbeeld de volgende vragen beantwoorden:

 • Hoe groot is het gebied?
 • Hoe moeilijk toegankelijk is het gebied?
 • Hoeveel mensen moet het project bereiken?
 • Kan je ondersteuning verwachten vanuit de gemeente?
 • Heb je de juiste gereedschappen en materialen?

Stap 2: Ontwerp maken
Als alle benodigde informatie is verzameld, kan je starten met het maken van het ontwerp. Je wilt natuurlijk dat het ontwerp passend is bij de context en boodschap die je wilt overbrengen. Let daarom op de volgende dingen:

 • De kleurgebruik en afbeeldingen die je gebruikt.
 • De stijl van de kunstenaar en de kwaliteit van het materiaal dat je gebruikt.
 • Of het ontwerp past bij de omgeving en de kwaliteiten daarvan.

Het Streetart project lijkt een creatieve manier om de woningnood in steden aan te pakken. Dit is slechts een van verschillende mogelijkheden, maar het is aangetoond dat er met kunstprojecten een grote verschil kan worden gemaakt in de lokale samenleving. Door de samenwerking tussen architecten, kunstenaars, kunstbeschermers en overheden is Streetart een waardevol hulpmiddel geworden bij het oplossen van de problemen die door de sterk stijgende woningnood worden veroorzaakt.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost