Uitgedoofde woonbonus vooral slecht nieuws voor huurders

Recentelijk werd bekend dat het kabinet de huurverlaging die huurders via de woonbonus krijgen, heeft afgeschaft. Dit is een harde klap voor huiseigenaren en huurders, vooral voor hogere inkomens. In deze artikel bekijken we hoe dit voor zowel eigenaren als huurders invloed heeft en hoe het kabinet deze beslissing heeft verantwoord.

1. Wat is de uitgedoofde woonbonus?

De uitgedoofde woonbonus was een subsidie die oorspronkelijk in 2019 ingevoerd werd door federaal minister van Financiën Alexander De Croo. In het kort ging het over een sociaal belastingsvoordeel voor wie een eigen woning aankocht of liet bouwen.

Voor wie was de woonbonus van toepassing?
De woonbonus was van toepassing voor personen die onder de volgende criteria vielen:

  • alleenstaanden met een modaal inkomen
  • starterkoppels met een laag inkomen
  • ombouw van je eigen woning
  • kandidaat-kopers van een deel van een woonst

De subsidie gold voor aankopen tussen 1 januari 2019 en 31 december 2020. In vergevorderde toestand betaalden kopers minder belastingen voor nieuwbouwwoningen.

2. Slechte gevolgen voor huurders

Verhoogde huurprijzen
Er zijn veel situaties waarin verhogingen van de huurprijs voor huurders een slechte zaak zijn. Als de huurprijzen stijgen door de inflatie of rente, zullen veel huurders moeite hebben hun huur betalen. Dit kan leiden tot gedwongen verhuizing, financiële stress en wanbetalers. Ook kunnen verlagen staatssteun of weigering van hypotheekverleners verhoging van de huurprijzen betekenen.

Kwaliteitsverlies
Verhoging van de huurprijzen betekent dat de verhuurder meer geld uit de volgende huuring kan verdienen. Echter, als er meer geld uit de eigendom komt, kan dit ook leiden tot een vermindering van de kwaliteit van de accommodatie. De verhuurder investeert niet in herstellingswerkzaamheden en onderhoud, zodat het huis er ouder uitziet en lager in waarde geraakt. Als gevolg hiervan kunnen huurders problemen ondervinden met temperatuurregeling, verlichtingsproblemen, lekkage en schimmel.

  • verhoging van de huurprijs
  • vermindering van de kwaliteit van de accommodatie

3. Gefingeerde verhuis naar een duurdere woning: nieuw probleem

Uitdagingen:

  • Het is duurder om te wonen in een duurdere woning.
  • Het is vaak lastiger om een huur of hypotheek aan te vragen bij een duurdere woning.
  • Het wordt steeds duurder om een woning te bemachtigen, waardoor het voor veel mensen moeilijk wordt om voldoende inkomsten te vergaren om erin te blijven wonen.
  • De extra kosten voor onderhoud, verzekeringen en verhuis- en inrichtingskosten maken de situatie alleen maar erger.

Oplossingen:
Om deze problemen te verhelpen is het belangrijk voor mensen om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen over de financiële situatie en rekening te houden met de kosten en risico’s. Het beste wat men kan doen is een financiële expert inschakelen die de situatie kan analyseren en passende oplossingen kan adviseren. Daarnaast is het voor mensen belangrijk om te kijken naar verschillende opties om de kosten te verlagen. Zo kan men bijvoorbeeld kijken naar het beperken van de verhuiskosten en zoeken naar goedkopere inrichtingsvoorwerpen. Op die manier kan men kosten besparen zonder de huur of hypotheek te verhogen.

4. Adviezen voor huurders ten tijde van de uitgedoofde woonbonus

Tip 1: Investeer slim in je woning
Huurders kunnen best wat geld uitgeven aan kleine investeringen om hun woning comfortabeler en duurzamer te maken. Hierbij moeten zij wel slim investeringen. Ze moeten ervoor zorgen dat deze investeringen hun woning waardevaster maken. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van dubbel glas, het krijgen van betere verlichting of het maken van energiebesparende aanpassingen.

Tip 2: Zorg voor een groene omgeving
Een groene omgeving is belangrijk. Plant in je tuin of balkon kleine struiken, heesters of bloemen om van te genieten. Hiermee maak je je tuin of balkon ook nog eens meer waard. Als je luifels of schuren hebt, laat hier dan klimplanten of klimrozen aan groeien. Op deze manier breng je leven in je omgeving en waardeert je huis meer.

De uitgedoofde woonbonus is met name een klap voor de huurders: het wordt een stuk moeilijker om huur te betalen. Hoewel we nog steeds hopen dat er een maatregel terugkomt die huurders een steuntje in de rug geeft, is er voorlopig geen oplossing in zicht. Wat we voorlopig wel kunnen doen is ons uiterste best doen om de betaalbaarheid van de woningmarkt te waarborgen.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost