Een voorzichtige omslag van willekeurig naar gericht energiegebruik is van deze tijd. De verduurzaming van woningen staat hoog op de agenda. De woningpas richt zich nu ook op de klimaatbestendigheid van uw perceel of woning. In deze artikel leest u meer over hoe u uw perceel klimaatbestendig maakt.
1. Introductie van de Woningpas
De Woningpas is een systeem dat allemaal beheerd wordt door woningcorporaties. Het is een elektronisch document dat aan bewoners van sociale huurwoningen wordt verstrekt. Een Woningpas is een essentieel onderdeel van het huurcontract tussen de bewoner en de woningcorporatie.
Het belangrijkste voordeel van de Woningpas is dat bewoners 18 jaar of ouder gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot de gebouwen, kamers of appartementen die zij huren. Met behulp van de pas kan worden gecontroleerd of de bewoner de toegang heeft tot het pand. Daarnaast worden er meer toepassingen aan toegevoegd die de bewoner een betere huurderservaring bieden, zoals:
- Verzekeringsvoorzieningen: Onnodige verzekeringen kunnen worden toegevoegd aan de woningpas om de bewoners te beschermen in geval van schade, diefstal en andere risico’s die verband houden met de maandelijkse huur.
- Algemene informatie voor bewoners: Er kan informatie beschikbaar worden gesteld op de pas over lokale serviceproviders, maatschappelijke voorzieningen en vele andere diensten.
- Verhuurkosten berekenen: Bewoners kunnen hun maandelijkse huurkosten controleren en betalen met behulp van de woningpas.
2. Wat betekent klimaatbestendigheid voor uw perceel?
Wat is klimaatbestendigheid?
Klimaatbestendigheid is de verandering die een perceel ondergaat om het bestand te zijn tegen invloeden van het klimaat. Dit kunnen o.a. overstromingen, droogte, extreme weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende schade zijn. Wanneer u klimaatbestendigheid op uw perceel toepast, betekent dit dat uw perceel in staat is om deze verschillende klimaatomstandigheden te weerstaan.
Hoe kunt u uw perceel klimaatbestendig maken?
Er zijn verschillende manieren om uw perceel klimaatbestendig te maken. Hieronder staan enkele mogelijkheden:
- Adopteer een bewateringssysteem dat duurzaamheid en energiebesparing maximaliseert.
- Gebruik vegetatie om het perceel te beschermen tegen extreme weersomstandigheden en veranderingen in het klimaat.
- Installeer een Drainage-systeem voor het afvoeren van overtollig water.
- Breng beschermende materialen aan, zoals kunststoffen of rubber.
- Gebruik regenwateropslagsystemen die de behoefte voor irrigationreduceren.
3. Hoe maakt u gebruik van de ontdekking van klimaatbestendigheid van uw perceel?
Een belangrijk onderdeel van uw perceel is het klimaatbestendig te maken. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat u tegen extreme weersomstandigheden kunt. U kunt de volgende maatregelen nemen om uw perceel klimaatbestendig te maken:
- Maak gebruik van waterrecuperatie. Door gebruik te maken van een waterrecuperatiesysteem kunt u overtollig water verzamelen en hier later gebruik van maken.
- Bepaal de beste locatie voor uw perceel. Kies een locatie die het beste voor uw perceel past, met betrekking tot het weer.
- Plaats vegetatie rondom uw perceel. Door vegetatie te plaatsen kunt u tegengaan dat wind en andere weersomstandigheden uw perceel beschadigen.
- Gebruik een waterafstotende coating. Door uw perceel te coaten met een waterafstotende coating kunt u ervoor zorgen dat overtollig water sneller kan wegstromen, waardoor er minder kans op schade is.
Naast de hierboven genoemde aanpassingen is het ook belangrijk dat u regelmatig uw perceel inspecteert en onderhoudt. Door regelmatig onderhoud te plegen, kunt u schade voorkomen en problemen in de toekomst opsporen.
4. Hoe wordt de klimaatbestendigheid van uw perceel beoordeeld?
Er zijn verschillende criteria waarmee de klimaatbestendigheid van uw perceel wordt beoordeeld. Deze elementen vormen een belangrijke basis om te bepalen of uw perceel ideaal is om uw proeftuin te realiseren.
- Het klimaat: Er wordt gekeken of de locatie qua klimaat geschikt is. Er wordt onder meer gelet op factoren zoals de temperaturen, neerslag, organische zuurstof en luchtvochtigheid.
- Zoetwaterbronnen: De locatie moet voldoende zuiver water bevatten om de groei en ontwikkeling van de gewassen te bevorderen.
- Grondsoort: Een goede grondmengeling is een kritische factor voor het voorspoedige verloop van uw proeftuin.
- Externe invloeden: Er worden ook factoren zoals verontreiniging, nidificatie-ruimte en chemische reacties in de buurt beoordeeld.
Het ecologisch beheer van uw land wordt voorafgaand aan deze beoordelingen gebruikt om te maken of uw land voldoende klimaatbestendig is om uw doeleinden te bereiken. Uit de beoordelingen kunt u bepalen welke behandelingen nodig zijn om de verbeteringen van de bovengenoemde criteria te optimaliseren.
Zo kunt u nu vanaf de woningpas zelf eenvoudig zien welke stappen gemaakt kunnen worden om de klimaatbestendigheid van uw perceel te vergroten. Of u nu een tuinman of tuinliefhebber bent, iedereen kan nu gebruikmaken van deze handige tool om de klimaatbestendigheid te vergroten, voor veel meer groen en rust.