In Vlaanderen worden steeds meer digitale energiemeters geplaatst. Onlangs hebben we de mijlpaal bereikt van twee-en-een-half miljoen meters in Vlaanderen en de trend zet zich voorlopig nog steeds voort. In deze artikel gaan we meer in op deze mijlpaal en de consequenties daarvan.
1. Vlaanderen staat op de drempel van een belangrijke milesteen
Vlaanderen staat op de drempel van een cruciale mijlpaal. Op 12 juli 2020 werd een akkoord bereikt met 5 verschillende regeringspartijen, die garant staat voor een budget dat de noodzakelijke nieuwe initiatieven de komende jaren zal mogelijk maken, zowel op het gebied van volksgezondheid als openbaar vervoer.
Dit historische akkoord houdt een reeks veranderingen in die als volgt worden samengevat:
- Er wordt gepleit voor een middengroottehervorming, waarbij de sectorale expertise wordt gecentraliseerd.
- Er worden dringend nieuwe mechanismen ingevoerd voor mobiliteit, woningbouw en verstedelijking.
- Er worden meer middelen inzetten voor onderwijs, innovatie, openbaar vervoer en onderzoek
- Er worden fundamentele milieuregels geïmplementeerd, waaronder een restrictief emissiebeleid
Deze mijlpaal is als een veerpont die Vlaanderen naar de toekomst voert, met de ambitie om duurzame, innovatieve oplossingen te creëren die een verschil maken voor elke Vlaming. Met het budget dat wordt gegenereerd door het akkoord, zal niet alleen in de toekomst worden geïnvesteerd, maar ook bijdragen aan de economische dynamiek van Vlaanderen in de aantrekkende jaren. Het betekent ook dat de bestuurders over deze veranderingen kunnen blijven gesprekken en regelmatig feedback kunnen krijgen. Dit wordt een grote vernieuwingsstraal die zeker een positief effect zal hebben op het leven van elke Vlaming.
2. Hoe digitalisering een grote invloed heeft op de energievoorziening
Digitalisering heeft de laatste tijd een enorme invloed gehad op de kwaliteit van de energievoorziening. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen de energiebedrijven hun klanten betere prijzen en meer flexibiliteit bieden. Daarnaast heeft digitalisering een aantal andere voordelen:
- Kostenbesparingen: Digitalisering maakt het mogelijk om processen te optimaliseren, waardoor de kosten van de energievoorziening lager zijn. Zowel de invoer- als de distributiekosten zijn gedaald, wat een grote bijdrage heeft geleverd aan de vermindering van de prijzen voor energie.
- Hogere efficiency: Door digitalisering kunnen energiebedrijven de verstrekte energie slim verdelen over hun netwerk. Hierdoor is er minder energieverspilling en een betere energie-efficiency.
- Verbeterde serviceniveaus: Digitalisering biedt ook de mogelijkheid om meer nauwkeurige energiedata te verzamelen, waardoor de energiebedrijven beter in staat zijn om hun klanten te voorzien van de beste service.
- Betere duurzaamheid: Digitalisering speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van duurzame technologieën. Er zijn verschillende oplossingen ontwikkeld die het complexe energieprobleem kunnen aanpakken. Hierdoor kunnen energiebedrijven hun klanten duurzame energie aanbieden.
Hoewel digitalisering een grote invloed heeft gehad op de kwaliteit van de energievoorziening, is er nog steeds veel ruimte voor verbetering. Door voortdurend nieuwe technologische oplossingen te ontwikkelen, zal de kwaliteit van de energievoorziening in de toekomst steeds beter worden.
3. Adviezen over wanneer consumenten de switch moeten maken naar slimme energiemeters
Consumenten overwegen de overstap naar slimme energiemeters
Het is belangrijk dat consumenten zich informeren over de mogelijkheden van slimme energiemeters. Omdat dit een relatief nieuwe technologie is, is het de moeite waard om de functies en voordelen ervan te overwegen voordat de beslissing tot aankoop worden genomen. Wil je controle over je energieverbruik en -kosten? Wil je inzicht en meer grip op de energiekosten in huis krijgen? Dan is het aan te raden om de switch te maken naar slimme energiemeters.
- Controleer eerst welke type slimme meters er beschikbaar zijn.
- Beslis welk bedrijf je de meter wil laten installeren.
- Vraag de energieleverancier of je de meter daadwerkelijk kan laten installeren.
- Gebruik de mogelijkheden van de slimme meter om inzicht te krijgen in je energieverbruik en te zien waar het verbruik naar toe gaat.
Het is ook belangrijk om na de aanschaf van een slimme meter regelmatig te controleren hoe de meter presteert. Indien je denkt dat er problemen zijn met de meter, neem dan contact op met je energieleverancier om mogelijke oplossingen te vinden. Laat je vooral volledig inlichten over de kosten en voordelen van het overschakelen naar slimme energiemeters en neem alle tijd die je nodig hebt om de overstap te maken.
4. De voordelen van het gebruik van digitale energiemeters
Digitale energiemeters maken het verbruik van stroom gemakkelijk en duidelijk en dit leidt tot tal van voordelen voor zowel de consument als de producent.
- Beter energy management, omdat digitale energiemeters precies aangeven wanneer energie wordt gebruikt en waar op een intelligente manier energie kan worden bespaard.
- Kostenefficiënt, omdat het opbrengen van de juiste informatie direct leidt tot kostenbesparing.
- Verbeterde veiligheid, aangezien digitale energiemeters bepaalde aspecten van de beveiliging van stroomverbruikers en stroomproducenten versterken.
Daarnaast bieden digitale energiemeters ook flexibiliteit. Producenten kunnen hun beheer bijwerken en aanpassen door middel van deze apparaten, wat resulteert in een betere controle waardoor de kosten worden verminderd met betrekking tot het beheer van de stroomvoorziening.
De overgang naar digitalisering binnen de energiesector zal op korte termijn tal van nieuwe mogelijkheden bieden voor bijna alle Vlamingen. Door de kaap van 2,5 miljoen digitale energie-aansluitingen te ronden is Vlaanderen klaar voor de toekomst. Het verbruiken van energie blijft een reëel probleem, maar door gebruik te maken van technologie, kunnen we met elkaar een duurzame, betaalbare en schone toekomst garanderen.