In het centrum van Utrecht krijgt het voormalige Gesù-klooster een bijzondere herbestemming door Royal Botanic. Het voormalige klooster uit de 16e eeuw wordt verbouwd met wederom duurzame materialen om het gebouw toekomstbestendig te maken. Zo krijgt het gebouw dat al decennia een vast aanspreekpunt is in de stad Utrecht een bijzondere vernieuwde uitstraling.
1. Voormalig Gesù-klooster in Gent: unieke herbestemming
Het voormalige Gesù-klooster is gelegen in de Schrijnwerkerslaan te Gent en is naast een klooster ook een cultureel erfgoed. Het klooster is gebouwd in de tweede helft van de 16e eeuw en sluit aan op de nabijgelegen Universiteit Gent en het Regenboogpark.
Er is gekozen voor een unieke herbestemming dat bestaat uit een dynamisch en multifunctioneel cultureel centrum. Hier kunnen bezoekers terecht voor een diversiteit aan activiteiten, zoals:
- Muziekoptredens
- Lezingen
- Promotie-evenementen
Het klooster omvat groepen kamers, elk ingericht als zelfstandige kunstenaarsstudio, een werkplaats, studio-ruimtes en een cafeteria.
2. Historische waarde Gesù-klooster
Het Gesù-klooster in Rome staat al meer dan 500 jaar, en is daarmee een van de meest historische locaties in de stad. De bouw begon in 1568, ongeveer tien jaar na de dood van Ignatius van Loyola. In 1573 was de bouw gereed en werd er een kapel toegevoegd, die in 1588 eindelijk in gebruik werd genomen.
Het Gesù Klooster herbergt nog steeds belangrijke motieven in barokke kunst. Het staat bekend om zijn prachtige fresco’s en frescato’s die door Cesari, Maratta, Albani en Bernini zijn gemaakt, het blijft een van de meest schilderachtige kunstwerk uit de barokstijl. Daarnaast wordt het klooster ook gezien als een belangrijk gebouw voor de Romeinse kunstgeschiedenis, aangezien het de overgang aangeeft van de renaissance naar de barokstijl.
- Begonnen in 1568
- Kapel in 1573
- Belangrijk gebouw voor de Romeinse kunstgeschiedenis
3. Royal Botanic: duurzame herbestemming
De Royal Botanic Gardens Kew is een van de meest prestigieuze tuinen ter wereld. In 2001 werd de lijst van werelderfgoed gepubliceerd door UNESCO waarop de tuin voorkomt. Het terrein bestaat sinds 1759 en biedt inmiddels een thuis aan honderden plantensoorten, waaronder bomen, struiken en meerjarige planten.
De Royal Botanic Gardens Kew onderging een duurzame herbestemming nadat de tuin slechts twee jaar in gebruik was geweest. Naast de restauratie van de tuin en het verbeteren van de infrastructuur, heeft Kew ook een aantal projecten uitgevoerd die bedoeld waren om bij te dragen aan de duurzaamheid van de tuin. Deze projecten omvatten:
- Hergebruik van lokaal afvalmateriaal als onderdeel van de renovatieprojecten. Dit leidde tot een vermindering van de vervuiling die door de tuin wordt veroorzaakt.
- Zonnearmwater hergebruik: Er zijn meerdere projecten ingezet waarmee het water in de tuin gerecycled en hergebruikt kan worden.
- De installatie van energiezuinige verlichting. Er zijn ledlampen geïnstalleerd die maximaal 95% minder energie verbruiken in vergelijking met reguliere lampen.
- Het gebruik van milieuvriendelijke materialen. Er is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van compostbare verpakkingen zoals plastic zakken, biologisch afbreekbaar plastic en papier.
Deze projecten hebben bijgedragen aan een hogere duurzaamheid van de Royal Botanic Gardens Kew. Door al deze initiatieven is Kew een van de meest milieuvriendelijke botanische tuinen ter wereld geworden.
4. Royal Botanic: hoogstaande kwaliteit
De Royal Botanic Garden Edinburgh is een goed bewaard geheim onder tuiniers. De tuin is goed voorzien van een ruim assortiment in exotische planten, tuinaccessoires en -materialen. Deze tuin biedt de hoogste kwaliteit producten die elke tuinier of buitenliefhebber kan verwachten.
De Royal Botanic Garden biedt tuinproducten van hoogwaardige kwaliteit:
- Planten: Bijzondere en exotische planten die op hun beste bloeien in een kleurrijke tuin.
- Tuinartikelen: De tuin is voorzien van veel accessoires en materialen die elke tuinliefhebber aanvullen.
- Kwaliteit: Deze tuin heeft producten van de hoogste kwaliteit. Ze verlenen tuiniers de beste kwaliteit tuinaccessoires en planten.
5. Nieuwe functies Gesù-klooster
Het Gesù-klooster heeft een heleboel nieuwe functies geïntroduceerd. We gaan deze even uiteen zetten:
- Er is een speciale ruimte voor leken opgericht, waar zij rustig kunnen mediteren en gebeden opdragen.
- De kerk heeft ook een muziekzaal, waar iedereen muziek kan maken en waar verschillende soorten muziekvoorstellingen en -concerten georganiseerd worden.
- Er is ook een museum toegevoegd aan het klooster, waar bezoekers kunnen genieten van vele kunstwerken uit de 16e eeuw.
- Het klooster biedt ook lezingen en voordrachten aan van verschillende theologie-experts uit verschillende tradities.
- Er zijn ook verschillende boekwinkels, waar bezoekers de verschillende religieuze werken kunnen inkopen.
Verder heeft het klooster ook een aantal educatieve centra, waar bezoekers zichzelf kunnen bijscholen op gebied van religieuze kennis en denkbeelden. De educatieve sessies omvatten lezingen, gesprekken, een gide op klooster complex en meer. Iedereen is welkom om deel te nemen… en ervaringen op te doen die je je leven lang bij je zal dragen.
6. Denkpistes voor duurzame herbestemming
Duurzame herbestemming helpt om ervoor te zorgen dat afval zoveel mogelijk wordt hergebruikt en hierdoor materiaal verbruik kan worden voorkomen.
Hieronder staan 6 denkpistes die je kunnen helpen bij duurzame herbestemming:
- Recyclen: gebruik maken van bestaande elementen zoals spullen, apparaten en materialen, voor hergebruik
- Hergebruikersmarkten: spullen die nog in goede staat zijn en die mensen niet meer willen of kunnen gebruiken, kunnen elders worden gebruikt
- Zero waste: verminderen of voorkomen van afval door het niet produceren, herbruiken, herverpakken of recyclen van materialen
- Herbouwen en verbouwen: gebouwen en ruimtes herbouwen met gebruikmaking van tweedehands bouwmaterialen
- Kringloop: ervoor zorgen dat materialen in een kringloop van productie en afvoer worden gehouden, zodat niet zo veel afval ontstaat
- Vermomd afval: afval betrekken als nieuwe of tweedehands materiaal, voor hergebruik.
Duurzame herbestemming heeft als voordeel dat er minder nieuwe voorraden worden aangeschaft, waardoor de kosten worden verlaagd. Bovendien is het beter voor het milieu, omdat er minder afval wordt geproduceerd en minder energie wordt verbruikt.
7. Uitvoering en timing van project
De uitvoering van een project moet goed georganiseerd en gepland zijn. Er moet een duidelijke relatie zijn tussen wat er gedaan moet worden en wanneer dit moet gebeuren. Bij elk project moeten de volgende zaken in overweging worden genomen:
- Een planning maken van wat er moet gebeuren en wanneer dit moet gebeuren om de geplande einddatum van het project te behalen.
- Het verzamelen en managen van de benodigde middelen, zoals mensen, materiaal en financiën.
- Driehoeksgesprek bepalen met betrokkenen door middel van een vergaderingsprogramma.
- Organiseren gesprekken met de klant en het team om zeker te stellen dat het project geleverd wordt zoals gepland.
Projectfasering is een veelgebruikt instrument voor het beheren van de uitvoering van een project. Het helpt om stappen en fasen te identificeren en vast te stellen, om ervoor te zorgen dat om de projectdoelen op de best mogelijke manier worden gerealiseerd. In een projectplan moeten ook de verantwoordelijke personen en teams worden vermeld en een duidelijk overzicht worden gegeven van wie wat te doen heeft.
Het voormalig Gesù-klooster is een prachtig pand dat een waardige herbestemming verdient. De Royal Botanic heeft hier een unieke kans om het gebouw te renoveren met uiterst duurzame materialen, waardoor het een belangrijk platform kan worden voor toekomstige generaties om te leren en meer inzicht te krijgen in het milieu. De toekomst zal ongetwijfeld zien dat dit pand door Royal Botanic op de best mogelijke manier is herbestemd.