Waarom Kiezen Voor een Prefab Dakkapel? Voor- en Nadelen

Heeft u er al eens aan gedacht om een dakkapel op uw pand te plaatsen? Als dat het geval is, heeft u waarschijnlijk al verschillende opties overwogen, waaronder het kiezen voor een prefab dakkapel. In dit artikel gaan we dieper in op wat een prefab dakkapel precies inhoudt, we beschouwen de voor- en nadelen die ermee gepaard gaan en bepalen welke optie het meest geschikt is voor uw toepassing.

1. Voordelen van een prefab dakkapel

Een prefab dakkapel heeft een aantal voordelen. De meest voorkomende voordelen zijn:

 • Snel en gemakkelijk te installeren: prefab dakkapellen kunnen binnen een paar dagen geïnstalleerd worden zonder ingrijpende of duurzame werkzaamheden.
 • Goedkoper dan een traditioneel gebouwd dak: omdat de prefab dakkapel algemeen beschouwd wordt als een “plug-and-play”-oplossing, is de prijs lager dan die van traditionele dakconstructies.
 • Gemaakt van duurzame materialen: prefab dakkapellen worden meestal gemaakt van stevig aluminium of staal, wat de constructie een lange levensduur geeft.

Daarnaast hebben de meeste prefab dakkapellen ingebouwde lichtkoepels die zorgen voor natuurlijke lichtopbrengst in de kamer. Zonlicht is goed voor de algemene gezondheid en ook voor financiële redenen, omdat het minder verlichting vereist. Ook zijn veel prefab dakkapellen voorzien van thermische isolatie, wat betekent dat u uw energierekening kunt verlagen.

2. Nadelen van een prefab dakkapel

Bij het kiezen voor een prefab dakkapel, zijn er verschillende nadelen die je in overweging moet nemen.

Mogelijkheid voor personaliseren – een groot nadeel van een prefab dakkapel is dat er minder mogelijkheden zijn om het aan te passen aan je persoonlijke smaak. Sommige fabrikanten bieden wel opties om de dakkapel te personaliseren, maar het is vaak beperkter dan bij een dakkapel op maat gemaakt door een lokale vakman.

Kostenefficiency – In tegenstelling tot wat wordt gedacht, is een prefab dakkapel niet altijd de goedkoopste optie. Fabrikanten werken meestal met standaard maten en materialen, hetgeen resulteert in mogelijke verschillen in aankoopprijs, afhankelijk van je eigen maatwerk.

Verder zijn er nog enkele andere nadelen, waaronder:

 • snellere afschrijving: prefab dakkapellen dragen bij aan het verminderen van de waarde van je huis;
 • hogere installatiekosten: je moet een professionele metselaar inhuren om de dakkapel aan te passen en te plaatsen;
 • langer installatieproces: de installatie van een prefab dakkapel is meestal langer dan met maatwerk;
 • minder duurzaamheid – prefab dakkapellen zijn meestal minder duurzaam dan maatwerkkapellen vanwege de beperkte materialen die gebruikt worden.

3. Waarom kiezen voor een prefab dakkapel?

Prefab dakkapellen bieden diverse voordelen in vergelijking met de bouw van een klassieke kap. Hieronder geven we een overzicht van hun meest voordelige karakteristieken:

 • Het is minder tijdrovend. Het plaatsen van een prefab dakkapel vereist minder tijd dan het bouwen van een traditionele dakkapel. Terwijl een traditionele dakkapel meerdere weken in beslag nemen, kunnen prefab dakkapellen in een paar dagen worden geïnstalleerd.
 • Het is betaalbaar. De meeste fabrieksdakkapellen zijn veel goedkoper dan de traditionele variant. Nogmaals, omdat ze al in fabrieken worden gebouwd en direct naar hun locatie worden verzonden, zijn de installatiekosten lager dan bij het bouwen en installeren van een klassieke kap.
 • Het heeft een mooi afwerkingsniveau. Fabrieksdakkapellen staan ​​bekend om hun hoogafwerkingniveau. Hun afwerking is gelijk aan die van traditionele dakkapellen met twee of meer laag afwerkingsmaterialen.

Prefab dakkapellen vergen ook minder onderhoud. Omdat ventilatieroosters en waterkerende bekledingen al in de fabriek zijn geïnstalleerd, is er na het installeren geen verdere trekkerigheid of waterdichting meer nodig. Afgezien van een reguliere schoonmaakbeurt, vereist deze stijl van het dak minder onderhoud.

4. Conclusie: voor- en nadelen van een prefab dakkapel

Voordat je een prefab dakkapel aanschaft, is het zinvol om na te denken over de belangrijkste voor- en nadelen. Hieronder staan de belangrijkste punten op een rijtje die je moet overwegen voordat je een beslissing maakt.

 • Voordelen
 • Snel en eenvoudig te monteren
 • Komt kant-en-klaar, geen ingewikkelde montage vereist
 • Gemakkelijk te transporteren
 • Niet kwetsbaar voor weersinvloeden
 • Goedkoop
 • Nadelen
 • Matige isolatie
 • Kleinere uitvoeringen niet geschikt voor meer dan één persoon
 • Ligt in verschillende maten voor iedere dakgoot
 • Minimetervoorschriften voor moeilijke dakvormen
 • Gezien de kosten, wellicht beter om een maatwerk dakkapel te laten bouwen

Het belangrijkste voordeel van een prefab dakkapel is dat het goedkoop is en eenvoudig te installeren. Onder de nadelen valt het minder goede isolatievermogen en het feit dat het niet geschikt is voor complexe dakvormen. Je kunt echter proberen met de verschillende maten en mogelijkheden te experimenteren, zodat je de beste optie kunt kiezen voor jouw huis.

Uiteindelijk hangt de keuze voor een prefab dakkapel af van verschillende factoren. Van nummer één op de lijst is het belangrijkste dat de dakkapel veilig en afgestemd is op de behoeften van de eigenaar. Naast alle voordelen en nadelen is het ook belangrijk de prijs/kwaliteitverhouding mee te nemen in de beslissing. Wanneer deze punten hebben meegewogen, dan is de keuze voor een prefab dakkapel een investering in verbetering en verfraaiing, die zichzelf zal terugverdienen.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost