Wachttijden voor zonnepanelen lopen verder op tot 1 jaar

De vraag naar zonnepanelen neemt toe, maar helaas loopt de levertijd op. Er staan tegenwoordig wachtrijen van wel een jaar, in plaats van de doorgaans 6 maanden tot een jaar. Experts stellen dat de lange levertijden een gevolg zijn van de toenemende vraag naar zonnepanelen, maar er is meer aan de hand dan alleen de populariteit. In deze artikel gaan we dieper in op de redenen achter de stijgende wachttijden en wat je kunt doen om de oplevering van zonnepanelen te bevorderen.

1. Wat zijn wachttijden voor zonnepanelen?

Wachttijden voor zonnepanelen verschillen afhankelijk van de locatie, het bedrijf en het platform. Doorgaans varieert de wachttijd tussen twee weken en twee maanden. Als u uw zonnepaneelsysteem liever zo snel mogelijk wilt installeren, zijn hier een aantal dingen waar u rekening mee moet houden:

  • Kiezen voor een lokale provider: Bepaalde lokale providers bieden een snellere installatieservice. U moet dit met de lokale provider en installateur verifiëren voordat u de bestelling plaatst.
  • Kies voor een groter bedrijf: Bedrijven die langer op de markt zijn opgebouwd een grotere database met gecertificeerde installateurs waardoor ze sneller kunnen leveren.

Daarnaast kunnen kleinere bedrijven ook afhankelijk zijn van lokale vergunningen die de installatie vertragen. Er nemen meer stappen deel in het proces, dus hoe beter je de procedures en vergunningsvereisten van je gebied begrijpt, hoe beter je je installatie kunt plannen.

2. Waarom lopen de wachttijden voor zonnepanelen op?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het opkomen van wachttijden voor het installeren van zonnepanelen. Het eerste aspect is de toenemende populariteit van zonnepanelen in Nederland. Door het verhogen van het bewustzijn van duurzame energievoorziening en de gunstige voorwaarden die de Nederlandse wetgeving biedt aan zonnepaneleneigenaren, zijn er steeds meer mensen die zonnepanelen willen installeren. Als gevolg hiervan is de vraag naar zonnepanelen in Nederland enorm toegenomen.

Een tweede factor die bijdraagt aan een langere wachttijd is het tekort aan installateurs. Er is een overschot aan bestellingen voor zonnepanelen maar er is een tekort aan mensen om de panelen te installeren. Er is een schaarste aan vakmannen die in staat zijn om de installatie goed en veilig uit te voeren, wat leidt tot langere wachttijden voor klanten.

  • De toenemende populariteit van zonnepanelen. Door bewustzijn van duurzame energievoorziening en gunstige voorwaarden van de wetgeving is er een toename in het aantal mensen die zonnepanelen willen installeren.
  • Het tekort aan installateurs. Er is een overschot aan bestellingen voor zonnepanelen maar er is een tekort aan installateurs om de panelen effectief en veilig te installeren.

3. Hoe lang duurt de wachttijd voor zonnepanelen?

De wachttijd voor het installeren van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

  • Hoeveel panelen en hoeveel ruimte er nodig is voor de installatie.
  • Beschikbaarheid van hardware en expertise van leveranciers.
  • Welke regionale regelgeving is van toepassing.
  • Het weer en andere omgevingsfactoren.

Omdat deze factoren variëren, kan het tijdsbestek ook variëren. In het algemeen duurt het zo’n 4-6 weken vanaf het moment dat u een offerte heeft aangenomen tot het moment dat uw zonnepanelen compleet worden geïnstalleerd. Uw regionale leverancier kan beter inschatten hoe lang de installatie er precies over zal doen in uw situatie. Bovendien bieden sommige leveranciers express-montageservices aan om de wachttijd te verkorten.

4. Kunnen we deze wachttijden verkorten?

Er zijn verschillende technieken en strategieën die kunnen worden gebruikt om wachttijden te verkorten. Deze kunnen helpen bij het verminderen van ongemak voor klanten en het verbeteren van de bottom-line van een bedrijf.

  • Gebruik een vaste lijst met prioriteitslevels. Door middel van een prioriteitscombinatie kan een gestructureerde aanpak worden gebreid om werkstroomprocessen te analyseren en te verbeteren.
  • Klantloyaliteit verhogen. Het lonkt klanten een bepaalde loyaliteit aan te tonen waarvoor ze beloond worden met toegevoegde service en lagere wachttijden.

Automatiseren van operationale taken. Door gebruik te maken van workflow-software of machinaal leren, worden handmatige processen die bijdragen aan wachttijden vervangen door geautomatiseerde taken. Hierdoor hoeft het personeel minder tijd te besteden aan het beheren van de activiteiten en kan zich richten op waardevollere taken, waardoor de verwerkingstijd wordt verkort.

Een lange wachttijd voor het plaatsen van zonnepanelen kan een grote hindernis zijn om over te gaan op duurzame energie. Gelukkig bestaan er tal van bedrijven die zich concentreren op energiediensten waarbij het plaatsen van zonnepanelen binnen enkele dagen mogelijk is. Hoewel een lange wachttijd voor het geplaatst krijgen van zonnepanelen aanhoudt, kunnen lokale installateurs u helpen bij het vinden van de beste oplossing voor uw energiebehoeften.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost