Zonnepanelen op een rijtjeshuis: wat zijn de beste montagesystemen?

In Nederland worden steeds meer huishoudens bereikt die besluiten hun energieverbruik duurzaam te maken door middel van zonnepanelen. Maar wanneer je woont in een rijtjeshuis, waarin je vaak te maken hebt met beperkte ruimte om de panelen te monteren, brengt dit extra uitdagingen met zich mee. In dit artikel kijken we naar de beste montagesystemen voor het plaatsen van zonnepanelen op rijtjeshuizen en waar je rekening mee moet houden als je dit project onderneemt.

1. Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen bieden een aantal verschillende voordelen. Ten eerste dienen ze als bron van duurzame energie. De zon is een oneindige, schone en hernieuwbare bron van energie, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd. Met zonnepanelen kunnen er ook geen verbrandingsproducten in de lucht vrijkomen.

Daarnaast kunnen zonnepanelen ook een lange termijn investering zijn. Zonnepanelen zijn een duurzame investering, aangezien ze langer meegaan dan andere energiebronnen. Samen met de financiële stimuleringsmaatregelen die op lokaal en nationaal niveau in veel landen worden aangeboden, kunnen de gebruikers uiteindelijk profiteren van financiële voordelen. De voordelen ervan worden hieronder opgesomd:

 • Duurzaam
 • Geen verbrandingsproducten
 • Lange termijn investering
 • Financiële voordelen

2. Wat zijn de beste montagesystemen voor een rijtjeshuis?

Montagesystemen zijn een belangrijk onderdeel van de constructie van een rijtjeshuis. Ze zorgen ervoor dat het rijtjeshuis duurzaam en stevig gebouwd is. Er zijn veel verschillende materiaalkeuzes in montagesystemen waaruit je kunt kiezen. Je moet afwegen welke het beste past bij jouw situatie.

Boorstukken: Boorstukken zijn het meest voorkomende materiaal om het rijtjeshuis mee te verbinden. Ze worden gebruikt voor het maken van het raam- en deurwerk en andere constructiedetails. Boorstukken kunnen worden gemaakt uit diverse materialen, waaronder metaal, hout en plastic. Welk materiaal je kiest, hangt af van het beoogde gebruiksdoel en de omgevingsomstandigheden.

Vastzetstukken: Vastzetstukken zijn de volgende meest gebruikte montagesystemen voor rijtjeshuizen. Ze zijn gemaakt van metaal en plastic en worden gebruikt om ramen en deuren stabiel te monteren. Vastzetstukken zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de breedte en diepte van de opening. Bovendien zijn vastzetstukken relatief goedkoop en eenvoudig te installeren.

 • Metalen platen
 • Staaldraad
 • Staalplaten
 • Aluminium platen
 • Kunststof platen

Andere populaire montagesystemen voor een rijtjeshuis zijn metalen platen, staaldraad, staalplaten, aluminium platen en kunststof platen. Weeg voor jezelf af wat het beste materiaal is voor de constructie van je rijtjeshuis.

3. Hoe om te gaan met het oppervlak van een rijtjeshuis?

Een rijtjeshuis onderhouden

Het oppervlak tegen slijtage en schade beschermen moet een van je prioriteiten zijn als je een rijtjeshuis beheert.

 • Controleer regelmatig op lekkage en zorg ervoor dat kimnationele ontstoppingen zijn uitgevoerd.
 • Zorg ervoor dat alle openbare afvoerbuizen goed afgedicht zijn.

Verfspeurder ook binnen en buiten het pand. Als je gebieden vindt die zijn aangetast door schimmel, moet je professionele schimmelcontroller inschakelen om deze kwestie aan te pakken. Ook het repareren en/of vervangen van het dak is essentieel om schade te voorkomen.

Gevelkleuren en -ontwerpen moeten elke 5 jaar worden bijgewerkt. Afhankelijk van de leeftijd van het huis, zal elk pand een andere behandeling nodig hebben. Bepaal of je gaatjes en/of lichte schade nodig hebt. Schilderen met een bepaalde kwaliteit verf kan ook helpen om uw pand opnieuw tot leven te brengen. Voor bestaande woningen kan het ook nodig zijn een compleet nieuw ontwerp van het uiterlijk van een perceel te overwegen.

4. Items die je moet overwegen bij het kiezen van een montagesysteem

Er zijn verschillende factoren om te overwegen bij het kiezen van een montagesysteem. Hieronder zijn 4 elementen die specifiek belangrijk zijn:

 1. Prijs: Kijk naar alle kosten en bepaal welk budget je hebt voor aankoop en onderhoud van het systeem.
 2. Functie en compatibiliteit: Controleer of de functie van het montagesysteem aansluit op wat je nodig hebt. Kijk ook vooruit naar wat er in de toekomst aan mogelijkheden bij komt en of het systeem hiermee compatibel is.
 3. Soort apparatuur: Bepaal welke apparatuur je nodig hebt en of de kwaliteit voldoende is om te voldoen aan industriestandaarden.
 4. Beschikbare hulpbronnen: Kijk naar de beschikbaarheid van productondersteuning en technische assistentie. De gemakkelijkheid waarmee je problemen kunt verhelpen is een belangrijke factor.

Het is ook verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken met elkaar. Neem de tijd om door de specificaties en functies van elk systeem te bladeren om het beste systeem te vinden dat voldoet aan uw behoeften. Dit zal je helpen bij het selecteren van een systeem dat de juiste prestaties en functionaliteit biedt, en bij het bijbehorende lage onderhouds- en energieverbruik.

In de afgelopen jaren zijn er meer mogelijkheden gekomen om zonnepanelen op een rijtjeshuis te plaatsen. Hoewel elk project uniek is, steunen de beste montagesystemen op het dak een veilige, kosteneffectieve installatie. Wat het beste bij uw situatie past, hangt af van vele factoren. Door de juiste vragen te stellen en grondig te onderzoeken welke systemen uw dak kan dragen en welke opties het meest geschikt zijn voor uw behoeften, kunt u dezelfde voordelen genieten die zonnepanelen op een rijtjeshuis bieden.

prefab dakkapel kunststof wit dubbele 1,5 meter breed voorkant woning buren

Bereken in 2 minuten wat een dakkapel kost